Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Tunézia: menni vagy nem menni?

2013. február 13., Kosár információ
Címkék: utazás utazásra nem javasolt országok utazási tanácsok Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Sorra látnak napvilágot azok a hírek, amelyek szerint forradalom közeli-helyzet alakult ki Tunéziában. Mit tehetnek ilyenkor azok, akik már lefoglalták nyaralásukat az adott országba? Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tanácsai utazóknak.

A hatályos jogszabályok szerint, amennyiben az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely – az utazási szerződés megkötését követően – bekerül az „utazásra nem javasolt” kategóriába, az utasnak joga van elálláshoz.

Manapság mindig nehéz kérdés eldönteni, hogy hova utazzon az ember. Nem csupán a pénzügyi kérdésekkel kell foglalkoznunk immár, hanem azzal is, hogy az adott övezet mennyire biztonságos számunkra. Rengeteg utazás ígér olcsóbb, könnyedebb kikapcsolódást, sok esetben olyan helyekre, amelyek nem feltétlenül elég biztonságosak.

Az utazásra nem javasolt országok és térségek listája megtalálható a központi államigazgatási szerv honlapján (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasra-nem-javasolt-tersegek). Ebben az esetben az utazásszervező köteles azonos, vagy magasabb értékű szolgáltatást felajánlani. Amennyiben alacsonyabb a szolgáltatás értéke, a díjkülönbözetet az utazás szervezője köteles megtéríteni a fogyasztó számára. Az utasnak a felajánlott utazást joga van elfogadni – a szerződés módosításával -, avagy díjmentesen elállhat a szerződéstől. Ekkor az utazásra szánt összeg azonnali visszafizetése kötelezi a szervezőt.
 
Ne felejtsük el, hogy a Tunéziában kitört zavargások ellenére, még mindig csak a „Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek” között szerepel. Éppen ezért a díjmentes elállási jog az utasokat nem illeti meg, rájuk az általános szabályok vonatkoznak.
 
Összességében elmondható, hogy az utazások lefoglalása előtt mindig érdemes megfelelően tájékozódni a lehetőségekről és inkább válasszunk ki olyan úti célt, amelynek biztonsága semmilyen szinten nem kérdőjelezhető meg.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez