Keresés a tartalomban:
Életmód

Városok toplistája: Budapest a befutó!

2013. február 21., Szabó Zoltán Attila
Címkék: Budapest turizmus KSH Balaton szállás
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nemrégiben jelentette meg a kereskedelmi szálláshelyek 2012. évi előzetes statisztikáit. De mely települések voltak a legnépszerűbbek a belföldi és a külföldi turisták körében? Nos, a válság előtti utolsó év, 2007 rangsorához képest az első három helyen nem történt változás: az összes vendégéjszaka-számot tekintve Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló tartja pozícióját.
A KSH előzetes adatai alapján 2012-ben a vendégek 55,2 százalékát (4 584 850 főt), illetve a vendégéjszakák 57,0%-át (12 318 865 éjszakát) a tíz legnépszerűbb város kereskedelmi szálláshelyein regisztrálták, a lista élén szereplő húsz település pedig az összes vendégéjszaka 67,1 százalékát adta – összegez elemzésében a Magyar Turizmus Zrt.
 
A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszaka-száma alapján megállapított sorrendben 2011-hez képest újdonság, hogy Zalakaros a 9. helyről a 8. helyre került, valamint Győr felkerült a toplista 10. helyére. Az összes vendégéjszaka-szám Győrben 25,8%-kal, Budapesten 10,6%-kal, Balatonfüreden 8,4%-kal, Siófokon 7,8%-kal, Hévízen 1,4%-kal, Sárváron 0,5%-kal nőtt 2011-hez viszonyítva.
 
A belföldi turizmus területén is tapasztalható mozgás: Zalakaros a 6. helyről az 5. helyre, Gyula a 9.-ről a 6. pozícióba lépett. A vendégéjszakák számának bővülése a tíz, belföldiek körében legnépszerűbb város közül Gyula (+20,1%) és Siófok (+16,6%) esetében volt a legjelentősebb. A kereskedelmi szálláshelyet igénybe vevő külföldiek körében a 2011-es sorrendhez képest Győr a 8. helyről a 7. helyre lépett előre. A vendégéjszakák száma a tíz, külföldiek körében legnépszerűbb város közül Győr (+36,0%), Zalakaros (+28,3%), Budapest (+12,9%) és Balatonfüred (+12,8%) esetében nőtt számottevő mértékben az előző évhez képest. A főváros mellett amúgy a fürdővárosok, a Balaton parti települések, Eger és néhány nyugat-dunántúli város a legkedveltebbek a turisták körében.
 
A külföldi vendégéjszakák száma alapján legnépszerűbb tíz település elsődleges küldő-országa – Sárvár kivételével, ahol a csehek és az osztrákok szálltak meg legnagyobb arányban – Németország volt a KSH adatai szerint. A fővárosban az Egyesült Királyság és Olaszország, a fürdővárosokban és a Nyugat-Dunántúlon a szomszédos és közeli országok, elsősorban Ausztria és mellette Csehország, Lengyelország, Oroszország, Románia és Ukrajna lakói fordultak meg legnagyobb arányban.
 
A válság előtti utolsó év, 2007 rangsorához képest az első három helyen nem történt változás: az összes vendégéjszaka-számot tekintve 2007-ben is Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló állt az élen, és a kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégei körében Budapest, Hajdúszoboszló és Siófok, a külföldiek körében Budapest, Hévíz és Bük volt a legkedveltebb. 2007-hez képest újdonságot jelent Sárvár és Győr megjelenése a tíz legjelentősebb vendégforgalommal büszkélkedő város között, míg a belföldiek körében Gyula, a külföldiek körében pedig Sopron lépett jelentősen előre.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez