Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Kiderült: legtöbbször a tonhal sem tonhal

2013. február 23., Science World Report/Kosár
Címkék: tonhal hamisítás sushi
Az óceánok védelmével foglalkozó Oceana civil szervezet több mint ezer, tonhalként értékesített ételt vizsgált meg az Egyesült Államokban, amelyek 59 százalékáról kiderült, hogy semmi közük a tonhalhoz.
A szervezet két évi g tartó kutatása során 1 200, élelmiszerboltból, étteremből és sushi bárból vásárolt mintát vizsgált meg Amerika-szerte. Az eredmények szerint a legnagyobb, 87 százalékos arányban a csattogóhalféléket címkézték félre, de a tonhalként árusított termékek 59 százaléka sem bizonyult tonhalnak.
 
Míg a csattogóhalakat a felmérés szerint mintegy harmincféle különböző fajjal helyettesítették, addig a tonhalat elsősorban egy makrélafélével, az Escolarral cserélték fel. A Magyarországon főként vajhalként ismert, de fehér-tonhalként és olajhalként is futó halfajtával az Oceana szerint az a fő gond, hogy egy gemplyotoxin nevű vegyületet tartalmaz, amely bizonyos esetekben hasmenést okozhat.
 
A DNS-vizsgálatok szerint a 2010 és 2012 között az Egyesült Államokban értékesített halak összesen 33 százalékát címkézték félre az élelmiszerbiztonsági hivatal, az FDA kritériumai szerint. Az sem túl megnyugtató, hogy a legnagyobb csalási arányt, 74 százalékos a sushi éttermeknél fedezték fel. A régiókat tekintve a legrosszabbul teljesítő állam Dél-Kalifornia volt, 53 százalékos félrecímkézési aránnyal.
 
A Science World Report beszámolója szerint az Oceana úgy vélte: az eredmények alátámasztják, hogy egy teljesen átlátható, a tengertől a tányérig vezető élelmiszerbiztonsági szabályozást kellene bevezetni a halak esetében. Emellett jóval erősebb ellenőrzésre és szankcionálásra lenne szükség szövetségi szinten. Ami pedig a fogyasztókat illeti, a szervezet azt javasolja, hogy a vásárlók érdeklődjenek a halak származási helyéről és gyanakodjanak, ha túl alacsonynak tűnő árakat látnak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez