Keresés a tartalomban:
Életmód

Veszélyes öngyújtók

2013. február 18., NFH
Címkék: öngyújtó veszélyes termék biztonságos termék NFH kockázatértékelés
Egyetlen hibátlan öngyújtót sem talált a hatóság az átfogó – öt megyét és a fővárost érintő – vizsgálata során. Még a márkás termékek között is voltak hiányosságok. A KPIR és RAPEX riasztásokban szereplő veszélyes termékek keresése során a felügyelőségek kétféle olyan öngyújtót is találtak kereskedelmi forgalomban, amelyeket hatóság korábban már veszélyesnek minősített, és letiltott.

A laborvizsgálatokon túl ellenőrizték a szükséges jelölések, tájékoztatások és megfelelőség igazolások meglétét és megfelelőségét. Ennek során megállapításra került, hogy a mintavételezett öngyújtók közül egyetlen olyan sincs, amely minden előírásnak megfelelne.

A vizsgálat célja az volt, hogy a forgalomban lévő termékek biztonságosak-e, megfelelnek-e a vonatkozó jogszabály és szabvány előírásainak. Ennek megfelelően a Magyarországon jelenlévő legnagyobb márkák termékeinek mintavételezésére is sor került összesen 22 öngyújtót vizsgáltak.
 
Az öngyújtók eredendően veszélyes termékek, mivel lángot, illetve hőt keltenek, és gyúlékony tüzelőanyagot tartalmaznak. A nem megfelelően kialakított termékek veszélyt jelenthetnek nemcsak a gyermekekre, de a felnőtt felhasználókra is. Az öngyújtók először a 2009-ben lefolytatott témavizsgálat keretében kerültek ellenőrzésre. A cél az volt, hogy feltárják a kereskedelmi forgalomban lévő újszerű, illetve a nem gyermekbiztos – azaz a gyermekek számára veszélyes – öngyújtókat, és a termékeket a forgalomból kivonják.
 
Az végrehajtott fejlesztésnek köszönhetően az NFH akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma alkalmassá vált a termékkör vonatkozó szabványok szerinti vizsgálatára, amelyre 2011-ben – elsősorban lakossági bejelentés alapján mintavételezett öngyújtók kapcsán – több esetben sor is került.
 
. Az elvégzett kockázatértékelések és az elkészített szakvélemények alapján valamennyi mintavételezett újszerű termék az égési sérülés-veszély szempontjából súlyos kockázatot jelent a sérülékeny fogyasztókra (gyermekekre) nézve. A laborvizsgálatok során kifogásolt nem újszerű öngyújtók égési sérülés-veszélyesek, használatuk egyiknél közepes, a másiknál súlyos kockázattal jár.

A megfelelőségi nyilatkozatnak az értékesítés helyszínén is rendelkezésre kellene állnia, ezzel szemben a mintavételezések során csupán egyetlen üzletben, egyféle öngyújtóhoz tudták bemutatni, sőt az eljárások folyamán is mindössze további 3 féle termékhez került megküldésre ilyen dokumentum. A nyilatkozatok egyike sem felelt meg az előírásoknak.
 
Öngyújtók esetében kiemelt fontosságú a gyermekbiztosság kérdése, melyet a gyártónak igazolnia kell. Az erre szolgáló vizsgálati jelentés és egyéb dokumentáció mindössze egyetlen termék esetén volt minden szempontból elfogadható.
 
Összefoglalva megállapítható, hogy az öt megyét és a fővárost érintő, mintavételezésre irányuló témavizsgálat keretében egyetlen olyan öngyújtóval sem találkoztunk, amely minden szempontból megfelelt volna a vonatkozó követelményeknek, a kifogásolási arány 100% volt. Tovább súlyosbítja az eredményt az a tény, hogy még a legnagyobb márkák termékei körében is állapítottunk meg hiányosságokat. Ennek figyelembevételével a terület további, folyamatos ellenőrzése indokolt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez