Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

A Nestlé is érintett a lóhús-botrányban

2013. február 19., BBC/Kosár
Címkék: hús-botrány Nestlé lasagne élelmiszerbiztonság téves címkézés fagyasztott hústermék
A világ legnagyobb élelmiszeripari konszernje visszahívta a Spanyolországban és Olaszországban forgalmazott marhahús-készítményeit, miután a DNS-tesztek lóhús nyomait mutatták ki a termékekben.
A Nestlé a múlt héten még cáfolta, hogy érintett lenne a lóhús botrányban, most ugyanakkor a spanyol és olasz piacon forgalmazott Buitoni marha ravioli, illetve marha tortellini mellett a Franciaországban vendéglátóipari cégek számára értékesített Lasagne a la Bolognese terméket is kivonják a piacról. A svájci óriásvállalat a BBC által idézett közleményében úgy fogalmazott: nincs szó élelmiszerbiztonsági problémáról, ugyanakkor az érintett áruk téves címkézésük miatt nem felelnek meg attól a rendkívül magas színvonaltól, amelyet a fogyasztók elvárnak a cégtől.
 
Az új vizsgálatok a most visszahívott termékekben rendkívül alacsony, de 1 százalékot meghaladó lóhús-mennyiséget mutattak ki. A Nestlé közlése szerint a húst a JBS Toledo belga húsfeldolgozó vállalat egyik leánya, a HJ Schypke német cég szállította. A Nestlé a mostani intézkedések mellett bejelentette, hogy tovább szigorítanak az élelmiszer előállítási szabályokon; a jövőben a lóhús kimutatására szolgáló DNS-teszteket végeznek a marhahúsnál készített termékeken.
 
Az iparág legnagyobb versenyzőjének belépésével tovább dagad az immár tizenkét európai országra kiterjedő lóhús botrány. A Nestlé a második svájci vállalat, amely kénytelen lépéseket tenni az ügyben, hiszen a helyben termelt biotermékeiről híres Co-op üzletlánc hétfőn kilenc különböző terméket volt kénytelen levenni a svájci polcokról. A vállalat múlt hét szerdán jelentette be, hogy lóhúst talált sajátmárkás lasagnajában, amelyhez egy francia cég szállított az alapanyagot. A Co-opnak most gondatlanság miatt kell elszámolnia a svájci hatóságokkal, miközben Párizs már részben feloldotta a termelési tilalmat egy másik feldolgozó, a Spanghero ellen.
 
A francia cég, amelynek engedélyét múlt héten vonták be, tagadta, hogy tudatosan marhaként címkézett lóhúst adott volna el, a francia kormány pedig azzal indokolta a döntést, hogy nem akarja a vállalat ártatlan dolgozóit az engedély bevonásával büntetni. A brit és a német hatóságok szintén közölték, hogy lépéseket tesznek a fagyasztott hústermékek tesztelése érdekében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez