Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Új kémprogram - mindent tudhatnak rólunk...

2013. február 14., InfoRádió
Címkék: kém kémprogram Facebook Twitter adathalászat megfigyelés felhasználó
Riot, azaz lázongás, rendbontás - így hívják a világ ötödik legnagyobb hadiipari vállalata, az eddig rakétatechnológiájáról ismert Raytheon új programját.amely a közösségi oldalakból kinyert adatok alapján követi az emberek mozgását és megpróbálja megjósolni viselkedésüket. A gyártó cég azt mondja, még nem adta el a technológiát, de azt megosztotta az amerikai kormánnyal.
A Riot - a Gyors Átfedéses Infomációtechnológia angol kifejezés rövidítése, amely "kibontva" már kevésbé utal arra, hogy potenciális "bajkeverőknek" tartott emberek megfigyelése a célja, de annál semmitmondóbb a hétköznapi ember számára.
 
A brit Guardianhoz eljuttatott videón ugyanakkor azt látni, hogy miként tud a célszemélyről sok információt összegyűjteni a szoftver a Facebook, Twitter és Foursquare profilok figyelésével. Felülete a Google-éhoz hasonlít, és a demo videón a cég egyik alkalmazottjának nevét üti be a keresőbe Brian Urch, a Raytheon "főnyomozója."
 
Ezek után egy térképen már látni is, hogy merre járt - pontosabban, hogy honnan jelentkezett be a közösségi oldalakra az okostelefonjával, és honnan töltött fel fényképeket. "Most már tudjuk, hol járt Nick, és hogy néz ki" - magyarázza Urch, miközben kollégája adatmorzsái között kutakodik.
 
A következő feladat: megpróbálni megjósolni, mit tesz majd a jövőben. A grafikonokon megjelenő kielemezett információ szerint Nick hétfőn reggel hat órakor nagyon nagy valószínűséggel megtalálható a konditeremben. "Ha el akarjuk kapni Nicket, vagy hozzáférni a laptopjához, akkor hétfőn reggel hatkor el kell menni a konditerembe" - jegyzi meg szenvtelen hangon a demo videót kommentáló kollégája.
 
A program "grafikus objektum böngészője" pedig bemutatja a megfigyelt személy online kapcsolatrendszerét, sőt, még néhány ismerős telefonszámát is.
 
A Riot segítségével "pillanatfelvételt" lehet készíteni egy ember életéről, arról, hogy kik a barátai és hogy hová látogat el. Ehhez persze - legalábbis a Raytheon demo videója szerint - az is kell, hogy illető rendszeresen használja a közösségi oldalak azon funkcióit, amelyeken megosztja földrajzi helyzetét. Teljesen pontos képet nem biztos, hogy lehet kapni a célszemély életéről, hiszen nem biztos, hogy csak közeli barátait vette fel kontaktnak, vagy rendszeresen belép az oldalakra. A technológia azonban lehetővé teszi az elérhető adatok kielemzését.
 
Sok országban legális a publikusan elérhető oldalakról történő adathalászat. Ginger McCall, a washingtoni székhelyű Elektronikai Privátszféra Információs Centrum, az EPIC jogásza szerint azonban aggasztó, hogy a felhasználói adatok egy jelentős részét jogi szabályozás és ellenőrzés nélkül lehet összegyűjteni. A Guardian megjegyzi, hogy a Riot nevű program által használt technológiát az amerikai kormány döntése alapján szabadon lehet külföldre exportálni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez