Keresés a tartalomban:
Életmód

Eltünnek a hagyományos izzók

2013. február 11., hirado.hu
Címkék: izzó energiafogyasztás volrámszálas izzó kompakt fénycső hagyományos izzó Európai Unió
Még jócskán kaphatóak Magyarországon azok a hagyományos, volfrámszálas izzók, amelyet az Európai Unió már több mint három éve kezdett kivezetni a piacról. 2016-tól teljesen el fognak tűnni az üzletekből, ipari felhasználásukat viszont egyelőre nem érinti a rendelkezés.

Számítások szerint, ha ez egész Európai Unióban lecserélnék a hagyományos lámpatesteket kompakt fénycsövekre, akkor annyi villamos energiát lehetne megtakarítani, mint Magyarország egész éves fogyasztása.

A hagyományos izzókat még mindig sokan keresik a boltokban. A vásárlók többségének még mindig az ár az egyik legfontosabb döntési tényező, de egyre inkább előtérbe kerül az energiatakarékosság. Magyarországon jelenleg körülbelül 40 százalékban már a kompakt fénycsövek vannak a háztartásokban, tehát 60 százalékos a hagyományos izzók aránya.
 
Az EU igyekszik kivonni a háztartási fogyasztói körből a hagyományos, volfrámszálas izzókat, ezek forgalomba hozatala 2009 szeptemberétől tilos, bár jócskán vannak még a polcokon, igaz, főként ipari felhasználásra szánva. A rendelet fő célja az energiatakarékosság és a környezetszennyezés visszaszorítása.
 
Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója az MTVA riporterének elmondta: amit hagyományos izzóból látnak a polcokon, azok egy megmaradó készlet utolsó kifutó darabjai.
 
Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője közölte: a forgalomba hozatal tekintetében határoz meg a jogszabály bizonyos időkorlátokat és fokozatosságot. Ez 2009. szeptember 1-től indult és egészen 2016-ig fog tartani. Ezt követően teljesen el fognak tűnni ezek a régi izzók a boltokból.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez