Keresés a tartalomban:
Életmód

Hamis gyógyszerek a neten

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatója

2013. február 25., ÁNTSZ
Címkék: gyógyszer webáruház hamis termék Tisztifőorvosi Hivatal
Az internetes gyógyszerrendelésnél fokozott figyelemmel kell eljárni, a forgalmazott gyógyszerek legalább fele hamisítvány, esetleg - szabálytalanul - vényköteles gyógyszereket is árusítanak a webáruházak. Amennyiben a webről rendelünk gyógyszert, érdemes elolvasni a Hivatal tanácsait.

Milyen gyógyszert lehet interneten rendelni?

Interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető. Vényköteles gyógyszerek megrendelése interneten keresztül Magyarországon nem történik, tekintettel arra, hogy ezen gyógyszerek csak orvosi előírásra és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.
 
A gyógyszerek besorolása és szállításuk feltételei tekintetében a tagállamok között eltérések lehetnek, így előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az internetes szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e.
 
Az Európai Unióban működő nem magyarországi vállalkozások magyarországi címzett megrendelő részére legálisan csak vény nélkül kiadható gyógyszert adhatnak el. Amennyiben Magyarországi címzettnek mégis receptköteles gyógyszert adnak el, tevékenységük nem jogszerű. Kérjük, amennyiben ilyen honlapról nyernek értesülést, tájékoztassák az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.
 
Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyarországra csak a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet Országos gyógyszerészeti intézetes által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokkal (címke, betegtájékoztató) szállítható. Amely külföldi szolgáltató nem így forgalmazza a gyógyszert, tevékenysége nem jogszabályszerű. Ha ilyet tapasztal, kérjük, értesítse az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt.

Ki rendelhet gyógyszert interneten?

Interneten gyógyszert csak 14 éven felüli személy rendelhet.

Mi vonatkozik az interneten rendelt gyógyszer házhozszállítására?

Közvetlen lakossági gyógyszerellátás esetén, ha a gyógyszer a beteghez a gyógyszer házhozszállítás útján jut el, akkor a gyógyszer alkalmazásával összefüggő szakmai információt közvetetten kell a megrendelő részére biztosítani törvényi előírás alapján. Házhoz szállítás útján kiszolgált gyógyszer esetén a gyógyszertár vezetője felelős a kiszolgálás szakszerűségéért és pontosságáért. Gyógyszer házhoz szállítását kizárólag az arra jogosult gyógyszertári szakdolgozó végezheti.

Ki végezhet Magyarországon legálisan internetes gyógyszerértékesítést?

Magyarországon legálisan internetes gyógyszerértékesítést csak közforgalmú gyógyszertárak végezhetnek, ha honlapjaik címét legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak.
 
A jegyzékbe kizárólag azon magyarországi gyógyszertárak neveit, címeit és honlapcímeit vette fel a Hivatal, melyek eleget tettek a hatóságnál bejelentési kötelezettségüknek, így internetes gyógyszerforgalmazásra kizárólagosan jogosultak. A legális magyarországi honlapok e jegyzékre élőlinkes hivatkozást tartalmaznak, így a honlapról is visszaellenőrizhető a tevékenység jogszerű volta. Ugyanakkor teljes biztonságot az jelent, ha külön a Hivatal honlapjáról nyitja meg a jegyzéket.
 
Amennyiben a jegyzékben megtalálja azt a gyógyszertárat, amelytől gyógyszert kíván interneten keresztül rendelni, biztos lehet abban, hogy a gyógyszertár e célú tevékenysége folyamatos hatósági ellenőrzés alatt van. A hatósági ellenőrzés kiterjed a gyógyszer beszerzési forrására, a gyógyszer kiadás szakszerűségére és az azokkal kapcsolatos nyilvántartás naprakész vezetésére.
 
Amennyiben a jegyzékben nem találja meg azt a honlapot, amelyen Ön gyógyszert kíván rendelni, akkor megállapítható, hogy a magyarországi vállalkozás által működtetett honlap illegális, és az értékesített gyógyszer valószínűsíthetően hamis vagy nem engedélyezett. Ezek a készítmények betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy halált is okozhatnak.
 
Előfordulhat, hogy külföldi vállalkozások kínálnak internetes értékesítésre gyógyszereket. Ezzel kapcsolatban felhívjuk a figyelmet, hogy a magyarországi hatóságok nem tudják szavatolni a gyógyszerek biztonságosságát, és arra vonatkozóan sem tudunk iránymutatással élni, hogy hogyan lehet megbizonyosodni az adott honlap jogszabályszerű működéséről és az értékesített gyógyszer minőségéről. Javasoljuk ezért, hogy a fenti listán szereplő patikák honlapjairól rendeljenek gyógyszereket.

Hogyan büntetendő az illegális tevékenység?

Az engedély nélküli gyógyszerforgalmazás a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 199/A. § (1) bekezdése alapján szabálysértésnek minősül. E tevékenység kivizsgálására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve jogosult.
 
A 2013. július 1-jén hatályba lépő, a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 186. §-a szerint a hamis, hamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása bűncselekmény, és alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

INTERNETES GYÓGYSZERKERESKDELMET FOLYTATÓ GYÓGYSZERTÁRAK HIVATALOS LISTÁJA


Megye Gyógyszertár neve Település Irányítószám Cím Honlapcím
Bács-Kiskun Cifra Gyógyszertár Kecskemét 6000 Izsáki út 12/B www.cifrakecskemet.novodata.hu
Békés Fehér Kígyó Gyógyszertár Orosháza 5900 Kossuth u. 42. www.feherkigyo.hu
Borsod-Abaúj-Zemplén Diósgyőri Gyógyszertár Miskolc 3534 Árpád út 25. fsz/2. www.diosgyoridiosgyor.novodata.hu
Borsod-Abaúj-Zemplén Oroszlán Gyógyszertár Szerencs 3900 Bekecsi u. 8. www.oroszlanpatika.hu
Csongrád Pingvin Patika Szeged 6720 Feketesas u. 19-21. www.pingvinpatika.hu
Főváros Apolló Gyógyszertár Budapest 1191 Üllői út 257. www.gyogyszerter.hu
Főváros Békás Patika Budapest 1039 Boglár u. 3. www.bekaspatika.hu
Főváros Elefánt Patika Budapest 1101 Pongrácz u. 19. www.elefantpatika.hu
Főváros Gazdagréti Gyógyszertár Budapest 1118 Gazdagréti tér 6. www.homeopatika.hu
Főváros Gyógyhír Patika Budapest 1086 Teleki tér 5. www.gyogyline.hu
Főváros Lágymányos Patika Budapest 1111 Budafoki út 47. www.lagymanyospatika.hu
Főváros Sas Gyógyszertár Budapest 1163 Margit u. 1. www.gyogyszerborze.hu
Főváros Újpest-Városkapu Gyógyszertár Budapest 1138 Gács u. 3. www.varoskapupatika.hu
Győr-Moson-Sopron Aranyhajó Gyógyszertár Győr 9022 Jedlik Á. u. 16. www.aranyhajo-patika.hu
Hajdú-Bihar  Kristály Gyógyszertár Debrecen 4034 Thury András u. 2. www.webgyogyszertar.hu
Komárom-Esztergom Arany Kígyó Patika Tatabánya 2800 Szent György út 43. www.kertvarosipatika.hu
Komárom-Esztergom Smaragd Gyógyszertár Tatabánya 2800 Ságvári E. u. 5/e. www.smaragd-gyogyszertar.hu
Nógrád Szent Anna Gyógyszertár Salgótarján 3100 Kossuth L. u. 2. www.patikaszentanna.hu
Vas Szerecsen Gyógyszertár Kőszeg 9730 Rákóczi u. 39. www.szerecsen.hu

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez