Élelmiszer
Csak jó minőségű burgonya kerülhet forgalomba
2013. február 15.,
Kossuth Rádió/Hajnal-táj
Szabályozni fogják a krumpli minőségét, rövidesen nem kerülhet forgalomba az olyan burgonya, amelyik sérült, csírázott, foltos vagy éppen rothadt. Azt is fel kell tüntetni a zsákon, hogy honnan származik a krumpli, ki és hol csomagolta.
A jelenleg kapható és forgalmazott burgonya minősége nem éri el azt a szintet, amit szeretnénk – indokolta a szigorítást Ecsedi István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője.
Mint fogalmazott: most látták elérkezettnek az időt, hogy a hazai ellenőrzésbe is bevezessék a nemzetközi szabványt. A „háziasszonyok nyelvén” ez azt jelenti, hogy a burgonya akkor felel meg majd a követelményeknek, ha kétszer szabályosan körbehámozva egy teljesen egészséges gumót kapunk – magyarázta. Gyakorlatilag ezt tartalmazza a minimumszabvány, amit szeretnénk, ha betartanának a forgalmazók – tette hozzá.
Nemcsak a magyar termelőket szeretné védeni a készülő szabályozás, hanem a piac tisztulását is szeretnék elérni, illetve azt, hogy a vásárlók csak jó minőségű és megbízható árut vásárolhassanak.
A csomagoláson fel kell tüntetni a krumpli fajtáját, származási helyét, a forgalmazó nevét és címét, a feliratnak pedig nem szabad leesnie – hangsúlyozta az osztályvezető. Jelenleg az új szabályozás közigazgatási egyeztetése zajlik, legkésőbb három hónap múlva vezetik be – közölte Ecsedi István, hozzáfűzve: addig van idejük felkészülni a forgalmazóknak. Az áruházak egyébként már most is szigorú követelményeket támasztanak a beszállítókkal szemben – jegyezte meg.