Keresés a tartalomban:
Életmód

Áttörés a stroke elleni harcban!

2012. február 21., Szabó Zoltán Attila
Címkék: stroke vérrög ütűér elzáródás mentő műtét szövődmény
Debrecenben a szélütés legmodernebb terápiáját alkalmazták – sikeresen! Csiba Lászlónak, Ifj. Péter Mózesnek, Szabó Katalinnak és a többi lelkiismeretes orvosnak köszönhetően, mint palackból a dugót, úgy lehet eltávolítani a rettegett vérrögöt a betegek szervezetéből. Az elsőként Spanyolországban alkalmazott, forradalminak tetsző műtéti eljárás ugyan rendkívül költséges, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár úgy fest, hajlandó a kompromisszumra.
Csoda történt Debrecenben! Február 1-jén reggel 5 óra 30 perckor egy hajdúszováti férfi jobb oldalára megbénult és teljes beszédzavara alakult ki. A mentő a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába szállította. 6 óra 40 perckor a Euromedic Diagnosztikai Központ CT-berendezésén megvizsgálták, állapotát elemezték, majd azonnal a DSA-laboratóriumba került intervenciós beavatkozásra. 8 óra 30 perckor a Csiba László neurológus professzor és Szabó Katalin neurológus jelenlétében ifj. Péter Mózes neuroradiológus szakorvos a combhajlat verőerénél behatolva elérte az agyi ütőeret és egy speciális katéteres eszközzel kihúzta a szélütést okozó vérrögöt. A bénulás után 3 óra 40 perccel a beteg teljesen tünet- és panaszmentes volt.
 
A mechanikus vérrög-eltávolítás lényege, hogy agyi ütőér-elzáródás esetén, illetve amikor a vérrögoldásra alkalmas idő már letelt, az esemény bekövetkeztétől számított akár 4-6 órán belül is komoly sikert lehet elérni az agyi ütőérben lévő vérrög fizikai eltávolításával –informált Tóth Judit orvos-igazgató. – A hagyományos kezelési módokkal szemben a módszer előnye, hogy a beteg sokkal hamarabb felépül, a beavatkozás után néhány órával már panaszmentes, és sokkal kisebb a szélütést követő vérzéses szövődmény kockázata.

A speciális beavatkozást először 2010-ben végezték el Spanyolországban, majd nem sokkal később Budapesten és Miskolcon is elérhetővé vált. Debreceni alkalmazása nem egy hirtelen ötlet eredménye, hanem gondos tervezés és előkészítés előzte meg. – A regionális stroke-centrumban erős neurológiai háttérre van szükség, és a speciális gépi eszközpark mellett nagyon drága, egyszer használatos katéteres eszközöket igényel, de a legfontosabb, hogy nagy tapasztalatú intervenciós radiológiai szakemberek képesek csak sikeresen elvégezni a beavatkozást – az országban mindössze néhány ilyen tudású radiológus található – figyelmeztet a szakember.
 
– A Debreceni Egyetemen minden szükséges tárgyi feltétel rendelkezésre áll – fűzi hozzá dr. Tóth Judit – hiszen kiváló a neurológiai háttér a Csiba László professzor által vezetett Neurológiai Klinikán. Az általunk üzemeltett Radiológiai Központban a legmodernebb CT-készülék és DSA-berendezés áll rendelkezésre, de talán az a legfontosabb, hogy a műtétet elvégző munkatársunk, ifj. Péter Mózes 2007 óta foglalkozik agyi intervenciós beavatkozásokkal.

A nagyszerű beavatkozás gyors elterjedését azonban megnehezíti, hogy az egyszer használatos eszközök meglehetősen költségesek. A speciális hálós katéter ára 6-700 ezer forint. Vezetődrótokkal, katéterekkel, kontrasztanyaggal együtt az eljárás teljes költsége jócskán meghaladja az egymillió forintot is.
 
– Fontosnak tartjuk, hogy ez a hiánypótló beavatkozás a Debreceni Egyetemen is elérhető legyen, és így teljes körűvé váljon a régió stroke-ellátása. Reményeink szerint a közeljövőben az egészségbiztosító munkájának eredményeként e beavatkozásokhoz megfelelő finanszírozást rendelnek, és a terápia az északkelet-magyarországi régió szélütéses betegeinek is rendelkezésére állhat. Ám addig is azt valljuk, hogy a hosszú távú szakmai célok és a beteg érdekei fontosabbak, mint a rövid távú pénzügyi mutatók – vallja a debreceni Euromedic Diagnosztikai Központ orvos-igazgatója. Információink szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékes bizottsága a következő hetekben tárgyal a beavatkozás finanszírozásának javításáról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez