Keresés a tartalomban:
Elektronika

Roaming díj csökkentést javasol az EP

2012. február 29., MTI
Címkék: roaming sms mobiltelefon telefonszolgáltató roaming díj verseny
A roaming díjak további csökkentésére tett javaslatot az Európai Parlament Ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága által megfogalmazott törvénytervezet.
Az EU-Bizottság 2010-es európai Digitális Agendája a határokat keresztező roaming díjak belföldi szintre csökkentését írja elő 2015-ig. Az EU 27 tagországának június előtt kell elfogadnia a törvényjavaslatot, mivel a roaming díjak és az sms-díjak felső díjhatárára vonatkozó rendelkezések hatálya az idén júniusban jár le.
 
Az EP bizottsága által javasolt díjhatárok a következők: a telefonhívások kiskereskedelmi roaming díjának felső határa 2012 júliusától 0,25 euró percenként kimenő és 0,08 euró perenként bejövő hívások esetén. A díj 2013 júliusától kimenő hívások estén percenként 0,20 euróra, bejövő hívások esetén 0,07 euróra, 2014 júliusától pedig kimenő hívásoknál 0,15 euróra, bejövő hívásoknál pedig 0,05 euróra csökken. Az sms-üzenetek felső díjhatára 2012 júliusától 8 cent, 2013 júliusától 7 cent, 2014 júliusától pedig 5 cent. Az adat roaming felső díjhatára megabyte-onként 2012 júliusától 50 cent, 2013 júliusától 30 cent, 2014 júliusától 20 cent.

"Tényleges versenyre kell késztetnünk a mobilszolgáltatókat és méltányos roaming díjakat kell garantálnunk a szabadságra vagy munkavégzési céllal utazó uniós polgároknak" - mondta Angelika Niebler az EP illetékes referense. Az EP bizottsága a törvénytervezetet 55 igen és 5 nem szavazattal tartózkodás nélkül fogadta el.
 
Annak ellenére, hogy a szolgáltatók az előírásoknak megfelelően a díjküszöb alá csökkentették roaming díjaikat, a felhasználóknak még mindig nem állnak rendelkezésére a felső küszöbnél jelentősen alacsonyabb díjak, mivel a piac még nem fejlődött ki elegendő mértékben a strukturális problémák áthidalásához - fogalmaz az EU-bizottság roaming díjakról szóló jelentése.

Az EP ipari bizottsága ajánlata alapján a szolgáltatóknak külön csomagban kell majd kínálniuk roaming szolgáltatásaikat 2014. március elsejétől annak érdekében, hogy a felhasználók maguk választhassák ki a számukra legmegfelelőbb csomagot külföldi hívásaik esetén saját belföldi szolgáltatójuk és hívószámuk megtartása mellett is. A belföldi szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell ügyfeleiket erről a lehetőségről, s a más roaming szolgáltatóra történő átváltásnak díjmentesen kell megtörténnie.
 
A belföldi mobil szolgáltatóknak biztosítaniuk kell a belföldi adatforgalmi szolgáltatások elérését az előfizető külföldi tartózkodása idején is - hasonlóan a wifi-hotspot használatához - az adat roaming szolgáltatás felmondása nélkül is, hívószámuk megtartása mellett.
 
A verseny ösztönzése érdekében a bizottság új nagykereskedelmi szolgáltatók (mobil virtuális hálózat üzemeltetők - MVNO) piaci belépésnek támogatását javasolja.
 
A törvénytervezet az árak és a roaming szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználókra kiszabott egyéb díjak áttekinthetővé tételére is javaslatokat fogalmaz meg, amelyek uniós bevezetésüket követően 2013. január elsejétől az unión kívül is életbe lépnének. A belföldi mobilszolgáltatóknak legkésőbb 2012. június 30-ig tájékoztatniuk kell ügyfeleiket a 2012. július elsejétől életbe lépő új uniós tarifákról.
 
A tervezet szerint mindaddig, amíg nem jelentkezik a javasolt strukturális reformok piaci versenyt növelő és árcsökkentő hatása, fokozatosan csökkenteni kell szolgáltatók közötti nagykereskedelmi szolgáltatási díjakat és az ügyfelekre érvényes kiskereskedelmi díjakat. A törvénytervezet a roaming díjak mellett a hívási és sms-díjak felső díjküszöbét is csökkenti és először tesz javaslatot a mobil adatszolgáltatások felső uniós díjhatárára.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez