Keresés a tartalomban:
Autó

Autóhitelek: döntés egy-két óra alatt?

2012. február 16., MTI
Címkék: hitel THM.autó vásárlás finanszírozás
Míg az elmúlt 6 év során a magyarok mintegy 1.600 milliárd forint hitelt vettek fel autóvásárlásra, a hitel kiválasztására a vásárlók zöme alig 1-2 órát fordított - derül ki a Budapest Bank napokban közzétett felméréséből.
A Budapest Bank felmérést végzett az autót vásárlók körében, amelynek során azt vizsgálták, hogy az elmúlt hat évben autójukat részben vagy egészben hitelre vásárlók milyen szempontok alapján választották ki a megvásárolt személygépkocsit és a hozzá kapcsolódó finanszírozási formát.
 
A kutatást az NRC Kft. végezte 2012. január 16-23. között, a 23-59 éves autóvásárlók körében, 1.000 fős mintán. A megkérdezettek legfeljebb 6 éve vásároltak maximum 12 éves, 600 ezer és maximum 10 millió forint értékű autót saját tulajdonba, a vásárláshoz hitelt igényeltek.
 
A kutatásban megkérdezettek az elmúlt hat évben átlagosan két és fél millió forint értékű személygépkocsit vásároltak, amelyre jellemzően másfél millió forintos hitelt vettek fel, átlagosan hat éves futamidőre. Annak ellenére, hogy viszonylag hosszú futamidejű, nagy összegű hiteleket vettek fel, a megfelelő finanszírozási konstrukció kiválasztására alig fordítottak időt - derült ki a felmérésből.
 
Az összegzés szerint az autóvásárlás során a válaszadók 65 százaléka számára az autó ára, illetve márkája volt a legfontosabb szempont, míg a hosszabb távú előnyök (például az alacsony fogyasztás vagy az olcsó szervizelés) jóval kisebb jelentőséggel bírtak a döntés során.
 
Az árérzékenység azonban a finanszírozási konstrukció kiválasztása során nem jelentkezett: az évekre szóló eladósodás ellenére a válaszadók harmada kevesebb mint egy órát, másik harmada mindössze 1-2 órát szánt erre
 
A hitel kiválasztásánál a legfontosabb szempont az alacsony törlesztő részlet, az ügyintézés egyszerűsége és gyorsasága volt a megkérdezettek számára, valamint az, hogy mindent egy helyen lehetett intézni.
 
A kellő tájékozottság hiányára utal, hogy a válaszadók egyharmada nem tudja, mit jelent a THM (teljes hiteldíj mutató), 42 százalékuk azt mondta, a hitelajánlatok túl bonyolultak, így nem is tudja őket összehasonlítani.
 
Meglévő hitelével a megkérdezettek több mint fele nem igazán elégedett, 71 százalékuk azt állítja, hogy ha most kellene autóhitelt felvennie, több időt fordítana annak kiválasztására - olvasható a Budapest Bank összegzésében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez