Keresés a tartalomban:
Életmód

A betegek többsége tájékozatlan

Szedik a gyógyszert, a változásokról alig hallottak

2012. február 20.
Címkék: recept gyógyszer koleszterin patika hatóanyag gyógyszerész Szinapszis Kft.
Április elsejétől változnak a gyógyszerek felírásának szabályai. Ha a beteg nem ragaszkodik az általa megszokott készítményhez, akkor a gyógyszerész dönti majd el, hogy melyik készítményt ajánlja – mondta el a Kosárnak a Szinapszis Kft kutatásvezetője.
A betegek többsége orvosa véleményét kéri ki arról, hogy a gyógyszerkiváltáskor melyik konkrét tablettát kérje a patikában – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, melyet koleszterinproblémával küzdő betegek megkérdezésével készített.
 
Az életkor emelkedésével nő a gyógyszerhez ragaszkodók aránya, míg a legfiatalabbak körében szignifikánsan magasabb a gyógyszerész véleményét kikérők aránya - mint ahogyan a nők is szívesebben hagyatkoznak majd rájuk.
 
A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. felmérésében olyan betegeket kérdeztek meg, akik koleszterincsökkentésre szorulnak, vagy ebben a betegségben és mellette magas vérnyomás betegségben is szenvednek. Ennek oka az volt, hogy ők az egyik leginkább érintett csoport a változásokban. Április 1-től ugyanis az orvos csak hatóanyagot írhat fel a receptre.
 
A hatóanyag alapú recept felírás mellett, a másik érdemi változás az, hogy az orvos csupán 30 napra előre írhat fel gyógyszert. A hivatalos indoklás szerint azért, mert sokan abbahagyják idő előtt (például mellékhatások miatt) a gyógyszer szedését, így a korábban felírt mennyiség jó része sokszor a szemétben landol, ami károkat okoz (többek között) az államkasszának is.

Gyógyszerfelírási szabályok

  1. Az orvos alapesetben egy vényen, egyszeri kiváltásra, ugyanúgy mint eddig is legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget írhat fel. Természetesen a rendelet az alapesettől eltérő gyógyszerfelírás szabályairól is rendelkezik. Ebben lényegi változás azonban nem történt, hiszen a megfelelő indokoltság esetén az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet 1 hónapnál nagyobb mennyiséget is.
  2. Ha az orvos az egy havi adagnál nagyobb mennyiségű gyógyszert rendel a krónikus állapotú betegének, akkor az új szabály szerint ezt például 3 hónapra 3 db vényen írja fel, és a gyógyszerek csak az orvos által jelölt időpontban, havonta válthatók ki.
  3. Ha az orvos szájon át alkalmazott gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendelt, de a vényen nem tüntette fel, hogy az mely időpontig (időtartamig) elegendő, a gyógyszerész az orvos által megadott adagolás figyelembevételével megállapított 30 napra elegendő mennyiséghez legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet adja ki.

Kevesen tudnak róla

A koleszterin betegségben szenvedők közel 30 százaléka tudott valamilyen – a gyógyszerek rendelhetőségével kapcsolatos – , közeljövőben életbe lévő változást megemlíteni. A betegek többsége pedig orvosa véleményét kéri ki arról, hogy a gyógyszerkiváltáskor melyik konkrét tablettát kérje a patikában. - derül ki a kutatásból, amelyet a piackutató cég a WEBBeteg.hu portál megbízásából készített a koleszterinproblémával küzdő betegek megkérdezésével.
 
Gyógyszerész kommentárok szerint „az orvos ezután ugyanúgy felírhatja a 3 havi gyógyszeradagot, ahogyan eddig tette, az egyedüli különbség, hogy a beteg a patikában nem tudja majd egy alkalommal mind a három receptet kiváltani, hiszen azon fel kell tüntetni, hogy mely időponttól váltható ki.”
 
„Ha a beteg nem ragaszkodik a bejáratott gyógyszerhez, akkor a patikus azt fogja ajánlani, amit ő szakmailag jónak tart” – tudtuk meg Kiss Katalintól kutatás vezetőjétől. A sztatin, vagyis a koleszterincsökkentő hatóanyag esetében ez nagyon sok terméket érinthet. A felmérés azt mutatja, hogy a betegek többsége nem tájékozott a változások kérdésében.
 
A kutatás szerint a jövőre vonatkozóan a legtöbb beteg orvosára bízza majd a döntést, vagyis, 56%-uk a szakember véleményét kéri ki abban, hogy a recepten szereplő hatóanyag alapján melyik konkrét tablettát (márkát) kérje a gyógyszerkiváltás során. 20%-uk várhatóan a patikus javaslatát - vélhetően a legolcsóbb gyógyszert - preferálja, míg 15%-uk határozottan ragaszkodik eddigi készítményéhez. Az életkor emelkedésével nő a gyógyszerhez ragaszkodók aránya, míg a legfiatalabbak körében szignifikánsan magasabb a gyógyszerész véleményét kikérők aránya - mint ahogyan a nők is szívesebben hagyatkoznak majd rájuk.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez