Keresés a tartalomban:
Jog

Huszonkétmilliós reklámbírság

2013. december 3., GVH/SV
Címkék: GVH bírság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat mágnesterápia Impulser
Az Inpulsive Energy Kft., valamint az Impulser-Trade Kft. az Impulser mágnesterápiás gyógyászati segédeszköz népszerűsítése és értékesítése során a terméknek igen széles körű egészségre gyakorolt hatásokat, illetve gyógyhatásokat tulajdonított. A termék értékesítésére termékbemutatókon került sor. A két cég tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a használati útmutatóban meghatározott indikációkon jelentősen túlmutató hatásokat tulajdonított a terméknek - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH az elmúlt időszakban több különböző mágnesterápiás termék kommunikációs gyakorlatát vizsgálta, azonban az Impulser készülék volt az első, amelyet a forgalmazók gyógyászati segédeszközként értékesítettek, illetve népszerűsítettek. A gyógyászati segédeszközök forgalmazására és reklámozására speciális szabályok vonatkoznak még az orvostechnikai eszközök kategóriáján belül is.

Fontos kiemelni, hogy a GVH az eljárás során nem a mágnesterápiát, hanem az Impulser készülék különböző - a használati útmutatón túlmutató - hatás-állításokat tartalmazó kommunikációját vizsgálta, mivel egy gyógyászati segédeszköz kizárólag a használati útmutatója alapján mutatható be a vonatkozó ágazati szabályok értelmében.

A GVH nem vizsgálja, hogy a használati útmutatónak megfelelő állítás valós-e. A termék népszerűsítését szolgáló reklámokkal elsősorban azokat a fogyasztókat célozták meg, akik kifejezetten különböző betegségek megelőzése vagy gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot
alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van a tényszerű, túlzásokat nélkülöző, bizonyított állításokat tartalmazó tájékoztatásnak.

A GVH megállapítása szerint a kifogásolt reklámok fő üzenete a fogyasztó számára az volt, hogy a termék használatával számos betegség hatékonyan kezelhető, orvosolható, megelőzhető, az egészségi állapot általánosságban javítható. Azonban azon hatásállítások alkalmazása nem megengedett a gyógyászati segédeszközök esetében, amelyek a használati útmutatóban nem szerepelnek, ezért ezen állításokkal az eljárás alá vontak jogsértést követtek el.

A Gazdasági Versenyhivatal ezért az Inpulsive Energy Kft.-t 10.000.000 Ft, az Impulser-Trade Kft.-t pedig 12.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez