Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Milyen a jó virsli?

2013. december 16., Sz.Z.A.
Címkék: virsli frankfurti virsli hústartalom ízfokozó adalékanyag
A Sága Foods Zrt. és az Ipsos Zrt. 2013-as kutatása szerint a fogyasztók szeretik, ha sokféle virsliből lehet választani a kifejezetten fűszerestől a natúrig. A magyar háziasszonyok véleménye alapján az is kiolvasható a kutatásból, hogy nehéz különbséget tennünk az ízfokozók, adalékanyagok vagy a fűszereknek köszönhető intenzív ízek között.
Azt hogy nem csak sertésből, marhából lehet kiváló virslit készíteni az is mutatja, hogy Magyarországon 2000 óta pulykahúsból előállított termék a piacvezető, méghozzá a Sága Foods Füstlije. A siker a minőségi gyártásban és törvényi előírások szigorú betartásában rejlik.
 
A baromfi, illetve pulykahús térhódítása már 14-15 évvel ezelőtt elkezdődött, mivel az egészségtudatos trendre a gyártók egyre bővülő kínálattal reagáltak. Ez lehet az oka, hogy ma már többet költünk szárnyasokból készült virslikre, mint a vörös húsból előállítottakra: az éves kb. 33 milliárd forintos forgalom 60 százalékát a szárnyasok adják. Egyébként évente 30 ezer tonna virslit vásárolunk, ez háztartásonként átlagosan 7,3 kilogrammot nyom.
 
A frankfurti virsli már a 13. században is ismert volt, de igazi népszerűségét Johann Georg Lahner nevű svájci származású hentesnek köszönheti, aki 1805. október 15-én készített először bécsi virslit, amit állítólag II. Ferenc is igen kedvelt. A magyar népi étkezés hagyományai szerint régen a disznótorosból megmaradt ételeket fogyasztották újév napján. A virsli szilveszteri menübe kerülése már modern, városi hagyomány; a német étkezési kultúra hatása.

A virslinek legalább 40% húst kell tartalmaznia, így ez alatti számok esetében legyünk résen a vásárlásnál!

„Ma nagyon divatosan hangzik, ha egy termék házi készítésű, organikus, bio vagy kézműves. Ezekről a termékekről automatikusan azt feltételezzük, hogy a legnagyobb gondossággal készültek. A legtöbb esetben a termék pontos összetevőiről – pl. allergének – sem kapunk információkat. Az ipari körülmények között gyártott termék esetében szigorú minőségbiztosítási rendszereknek kell megfelelni, amik nyomon követhetők és garantálják a biztonságot és az állandó minőséget. Ha ezeket figyelembe vesszük, nem kell, hogy hátrányban érezze magát az, aki nagyüzemi, minőségi márkát tesz a kosarába” – informált a kutakodó SÁGA.
 
De milyen is a jó virsli? A szakértők amondók: a virslik kóstolásakor, tesztelésekor fontos figyelembe venni, hogy nem szabad egy mérce alapján értékelni őket, a virslit mindenki másképpen szereti. Az ízérzékelés szubjektív, emellett pedig különösen befolyásoló tényező az értékelésben, hogy valaki inkább a fűszeres ízeket kedveli-e, vagy a natúrabbat.
 
Lényeges ízbeli különbség van virslik között aszerint is, hogy milyen hústípusból készültek. Eredetileg a virsli sertésből, marhából készült, ma már azonban döntően szárnyasokból készült termékeket vásárolunk. A gyerekeknek készített virslik esetében kifejezetten fontos, hogy kevésbé fűszeres, natúr ízvilág domináljon, mindamellett, hogy magas – 80 százalékos – hústartalommal, esetleg további hozzáadott értékkel rendelkezzen. A hozzáadott ásványi anyagok és vitaminok mennyisége sem másodlagos. Ha a termék gluténmentes, az sem éppen hátrány…

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez