Keresés a tartalomban:
Autó

Téli gumi és a nappali menetfény

Módosul a közúti közlekedésről szóló rendelet

2013. december 3., portfolio.hu/SV
Címkék: téli gumi közlekedés kerákpár gyerekülés
Több ponton változnak a közúti járművek forgalomban tartásának műszaki feltételeit rögzítő jogszabályok. A 2014. január 1-én hatályba lépő, közlekedés- biztonsági célú rendeletmódosítások az európai gyakorlathoz igazodnak és iránymutatást adnak például a megfelelő minőségű téli gumiabroncsok kiválasztásához, valamint korszerűsítik a közúti közlekedésben résztvevő kerékpárok üzemeltetésének műszaki feltételeit.
Jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem rögzít téli gumiabroncs használati kötelezettséget. Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel induljanak útnak. A szabályozás a gumiabroncs jelzések (pl. "M+S" vagy "Winter Use" felirat, "Hópihe" ábra) tételes bemutatásával segíti az üzemben tartókat a megfelelő minőségű gumiabroncsok beszerzésében. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie a biztonság további növelése, a téli gumi kedvező tulajdonságainak érvényesülése érdekében.
 
A módosítás pontosítja a rakomány-szállításra vonatkozó előírásokat is. Egyértelműen kimondja, hogy a gépkocsi hátsó világító és fényjelző berendezéseit kitűzhető világító és fényjelző berendezéssel meg kell ismételni akkor, ha a járművön hátra túlnyúlóan szállított rakomány (pl. vonóhorgon rögzített kerékpár) a gyári lámpák észlelését akadályozza.
 
A rendelkezések lehetővé teszik a nappali menetjelző lámpa használatát a motorkerékpároknál. E járművek egyre nagyobb számban vesznek részt a kedvtelési és munkacélú forgalomban is. Biztonságos közlekedésükhöz elengedhetetlen a "látni és látszani" elv maradéktalan érvényesítése, a nappal is jól érzékelhető, korszerű világító berendezések alkalmazása.
 
A szakminisztérium korszerűsítette a közúti közlekedésben résztvevő kerékpárok üzemeltetésének műszaki feltételeit. A megfelelő észlelhetőséget biztosító világító és fényjelző berendezésekre vonatkozó követelmények átalakításával olcsóbbá válik a kötelező tartozékok beszerzése (pl. led-lámpás világító testek alacsony energia-felhasználással). Az egyszerűsítés irányába hat, hogy a szabályozás a széles körben terjedő gyakorlatnak megfelelően megengedi a világító berendezések elhelyezését a kerékpáros ruházatán. Az új előírások tételesen rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez