Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Még mindig sok a mérgező, veszélyes játék

A legfrissebb felmérés

2013. december 13., BBC/FL/SV
Címkék: karácsony játékvásárlás mérgező anyagok veszélyes játék
A karácsonyi vásárláskor a leginkább keresett termékek a gyerekjátékok. Az amerikai Public Interest Research Group (PIRG) az idei évben is elkészítette Trouble in Toyland című felmérését, amelynek keretében azt vizsgálták, hogy mennyi - a kisgyerekek számára veszélyes - játék kapható az Egyesült Államokban. Az eredmények azt mutatják, hogy a 2008-ban bevezetett szigorítás ellenére még mindig sok mérgező vagy fulladásveszélyt okozó játék található az üzletek polcain.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nyári vizsgálata szerint a babák fele, a lövedékes játékok 80 százaléka tartalmazott rákkeltő, tiltott lágyítószereket, akár az uniós határértékhez képest több százszoros mennyiségben.

A PIRG huszonnyolcadik éve publikálja éves jelentését a játékpiacról, a szervezet felmérései nyomán eddig százötvenszer hívtak vissza veszélyes játékokat a tengerentúlon. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a veszélyes játékok száma jelentősen csökkent az elmúlt években, ugyanakkor még mindig sok olyan termék kapható, amelynek ólom, kadmium és ftalát tartalma meghaladja az egészségügyi határértéket.
 
A szervezet munkatársai 2013 szeptemberétől november végéig járták a diszkontokat, játékokat forgalmazó üzletláncokat és hipermarketeket, mintákat gyűjtve. Az ólom a 2008-ban bevezetett szigorúbb szabályozás ellenére még mindig veszélyt jelent a gyerekekre: egy Amerika kapitányos játékban a megengedett érték huszonkilencszeresét mérték a tesztelők. Szintén elbukott a teszten egy tini ninja teknőcös tolltartó, amelynek ftalát és kadmium tartalma is jelentősen meghaladta a határértéket.
 
A PIRG szakértői arra is rámutattak, hogy sok játék olyan apró részekből áll, amelyekre már nem a legszigorúbb szabályozás vonatkozik, ugyanakkor fulladásveszélyt jelentenek a kisgyerekekre nézve. Számos terméken nem megfelelő az erre vonatkozó figyelmeztetés, ezért sok szülő tévedésből három év alatti gyerekeknek is megvásárolja ezeket, veszélybe sodorva a kicsiket. Ilyen szempontból különösen veszélyesek az ételt utánzó játékok, mert evésre csábítják a legkisebbeket.

Hasznos tippek a vásárláshoz

  • Ha a játék veszélyes anyagot tartalmaz – például kísérletező mini kémiai játék – a használati utasításnak figyelmeztetni kell a veszélyekre, és meg kell mondania azt is, hogy balesetnél mi a teendő, milyen elsősegélynyújtás szükséges. Például: orvoshoz kell fordulni, és az összetevőket tartalmazó feliratot az orvosnak meg kell mutatni!
  • Ha görkorcsolyát vagy gördeszkát vásárolunk, ügyeljünk arra, hogy sisakot, kesztyűt, térd és könyökvédőt is vásároljunk! Erre vonatkozó figyelmeztető felirat legyen a termékeken!
  • Amikor játékot vásárolunk, a legfőbb szempont a gyermek életkora és érdeklődési köre legyen!
  • A gyerek életkorának ajánlott játékokból válasszunk! Az ajánlott életkor mindig fel van tüntetve a játékokon – például „7¬ +”, azaz 7 éves kor feletti gyerekeknek készült.
  • Csak olyan játékot vásároljunk – a gyermek korától függetlenül – amelyen a CE jelölés szerepel!
  • Karácsonykor is érdemes - megbízható helyen - olyan gyártó termékeit vásárolni, amelyek már bizonyítottak, a "kínai piacokat" tanácsos messzire elkerülni.

Mágneses játékok lenyelése miatt 2009 és 2011 között ezerhétszáz gyerek szorult sürgősségi ellátásra és úgy tűnik, a helyzet mostanra sem javult. A játékokat a forgalomba hozatal előtt az úgy nevezett apró alkatrész vizsgálatnak vetik alá, ellenőrzik, hogy az adott elem átfér-e a hatóságok által meghatározott méretű lyukon. Az Egyesült Államokban divatos játék az ellipszis mágnes, ezeket párokban árulják és ha összeérintik őket, különleges hangot adnak. A gond az, hogy ez a játék a formája miatt nem fér át a legapróbb lyukon, ezért hivatalosan nem tekintik apró alkatrésznek és a játékot nyolc év felettiek is használhatják. Összehasonlításul: a 2009 és 2011 között regisztrált lenyelési balesetek hetven százalékában a balesetet szenvedő gyerekek a négy-tizenkét éves korosztályból kerültek ki.
 
A PIRG szakértői a től zajos játékok jelentette veszélyre is figyelmeztetnek: az amerikaiak esetében a halláskárodási esetek mintegy harmadát a környezeti zaj okozza. A szabály értelmében a fülhöz közel tartandó játékok által kiadott hang ereje nem haladhatja meg a 65 decibelt, míg az asztalon vagy ölben tartandó termékeknél a határérték 85 decibel. Ennek ellenére a csapat talált egy „Chat & Count Smart Phone” nevű játéktelefont, amely nem felelt meg az előírásoknak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez