Keresés a tartalomban:
Életmód

Megnyíltak az influenza oltópontok

2013. december 2., oltopont.hu/SV
Címkék: védőoltás influenza védettség járvány oltópont
November közepétől ismét megnyíltak országszerte az oltópontok, ahol az influenza elleni oltás néhány perc alatt, a hagyományos procedúrát elkerülve megkapható. A szakemberek szerint érdemes minél előbb beadatni az oltást, hiszen a védettség kialakulásához 2-3 hét szükséges.
Az influenza elleni védőoltás elmaradásának az időhiány az egyik gyakori oka. Az aktív, dolgozó felnőttek idejét kitöltik a munkával és családdal kapcsolatos teendők. Kevesen tudják megoldani a védőoltás felíratásával, kiváltásával és beadatásával járó időt. Erre a problémára jelent megoldást a 2011-ben indított influenza oltópont-hálózat, ahol azonnal, utánjárás nélkül megszerezhető az influenza elleni védőoltás.
 
Az influenza védőoltással megelőzhető
 
Akik megszerzik az immunitást az influenza ellen, nemcsak magukat óvják meg egy veszélyes betegségtől, hanem a környezetükben élőket is, hiszen nem fertőzik meg őket.
 
A higanymentes, mikrotűs oltásnak köszönhetően a hagyományos tű okozta fájdalomtól sem kell tartani. Az oltópontok megnyitásával egyidőben folyamatosan frissül oltópontkereső szolgáltatás adatbázisa is.
 
Oltópontok jelenleg országszerte több orvosi rendelőben működnek, amelyek mind rendelkeznek olyan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott működési engedéllyel, amely lehetővé teszi az influenza elleni védőoltás azonnali, időpont-egyeztetés nélküli beadását. Az oltópontokon a védőoltások beadása a szokásos járóbeteg-ellátástól elkülönítve történik.
 
Az influenza oltópont azoknak nyújt megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jut idejük a védőoltás beadatására. – Az influenza elleni oltást a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek is el kell telnie – hangsúlyozta Dr. Jankovics István, az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírusos Fertőzések Osztályának főorvosa.
 
Az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, akik másoknál hajlamosabbak a megfázásra és gyakrabban szenvednek légúti fertőzésektől, a cukorbetegeknek vagy bármilyen krónikus betegnek, azoknak, akik gyakran tartózkodnak emberektől zsúfolt helyen, illetve a kisgyermekek szüleinek és nagyobb testvéreinek is. Dr. Jankovics István hangsúlyozta: – Az egészséges felnőttek sokat tehetnének azért, hogy a vírus ne szedjen évről évre egyre több áldozatot a veszélyeztetett korosztályokban.
 
Az oltópont-hálózatról, magáról a védőoltásról és az influenzáról is megtalálható minden lényeges információ a http://www.oltopont.hu weboldalon.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez