Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Áramár – még mindig toplistásak vagyunk Európában

2013. december 12., BBC/FL
Címkék: áram gáz energiaárak fűtési költség
Egy friss felmérés szerint kisebb visszaeséseket leszámítva 2010 óta folyamatosan emelkednek az energiaárak Európában. Magyarország a nyolcadik helyet foglalja el az elektromos áram árát tekintve Európában, a lakossági gázárak összevetésében pedig a tizenhatodik helyen szerepelünk.
Az áram ára 2013 első félévében kissé csökkent, ez éppen hogy kompenzálta a januárban mért komoly áremelkedést. Hosszú távon a gáz ára is csökkent, de a friss trend ismét emelkedést mutat – áll a Vaasaett elemzésében, amelyet a BBC ismertet.
 
Az elemzők az árfolyamkülönbözetet leszámítva, az egyes államokban mért vásárló erő indexszel kiigazítva állították össze a toplistákat az áram-, illetve gázár tekintetében. Az összevetésben a fővárosok szerepelnek, de a Vaasaett munkatársai szerint a rangsor az országokat tekintve is érvényes. Eszerint jelenleg Helsinkiben a legolcsóbb az elektromos áram. A felmérésben szereplő huszonhárom ország lakosai közül a berliniek fizetnek legtöbbet az áramért, két és félszer többet, mint a finnek. Az elmúlt hónapban kilenc városban emelkedtek az árak, legerősebben Londonban, ennek ellenére a brit főváros az áramárat tekintve még mindig a legolcsóbbak között szerepel.



A felmérés kiemeli, hogy közép-Európa több országában csökkentek az áramárak, többet között Magyarországon is. A 11 százalékos mérséklés ellenére Budapest még mindig a nyolcadik legdrágább város ebből a szempontból.
 
A gázárakat tekintve a kép megváltozik: Stockholmban kiugróan magas árakat mértek, a svéd főváros lakói háromszor annyit fizetnek a gázért, mint a luxemburgiak, akik a lista legalján szerepelnek. Az elmúlt hónapban hét városban emelkedtek a gázárak, míg nyolc városban felfelé mozdultak az árak. Az európai átlagot tekintve a nagykereskedelmi ár a profitot is beszámítva a teljes ár 54 százalékát teszi ki, míg az elosztás költségei 23 százalékot adnak, a forgalmi adók pedig 16 százalékot jelentenek.
 
Az EU friss adatai szerint a lakás fűtési költségei Bulgáriában jelentik a legnagyobb gondot, a bolgárok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja kellően befűteni az otthonát. Ugyanakkor a litvánok 34 százaléka és a portugálok 27 százaléka sem engedheti meg magának a kellően fűtött lakást. A lista másik végén a skandináv államok állnak, a régióban a lakosság mindössze 2 százalékának jelent gondot a fűtés ára.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez