Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Egységes netes panaszkezelés az EU-ban

2012. december 11., Európa Parlament
Címkék: fogyasztói panasz békéltető testület alternatív vitarendezés online vitarendezés Európa Parlament
Az Európai Parlament és az Európai Tanács illetékesei megállapodtak az alternatív fogyasztói vitarendezés és az online vitarendezés szabályozásának módosításában, ennek köszönhetően egységesebbé és jóval könnyebbé válik a fogyasztói panaszok érvényesítése az EU területén.
Az alternatív vitarendezés különböző formái már most is elérhetőek számos tagállamban, így Magyarországon is, például a békéltető testületek formájában. Az EU azonban kiszélesítené és egységesebbé alakítaná a rendszert.
 
Ennek keretében minden szektorban elérhetővé tennék ezt a megoldást, az alternatív vitarendezés bármilyen áru vagy szolgáltatás vásárlásakor alkalmazható lesz akár határokon belül, akár határokon keresztül jön létre a szerződés.
 
Brüsszel egyúttal kikötné, hogy a szolgáltatást ingyenesen vagy jelképes összeg ellenében vehessék igénybe a fogyasztók. A vitákat főszabály szerint 90 napon belül rendezni kell az uniós tervek szerint.
 
További könnyítést jelenthet az online vitarendezés finomhangolása: az Európai Bizottság létrehoz egy külön platformot a Your Europe portálon belül, amely segít a fogyasztóknak megtalálni a nekik legmegfelelőbb vitarendezési utat. A platform segítségével a teljes vitarendezés elintézhető az interneten, az ügyek megoldását elektronikus formanyomtatványok és fordítógép segíti.
 
A képviselők megállapodtak abban, hogy a platform bármely vásárláskor használható, függetlenül attól, melyik tagállamban tartózkodik az eladó.
 
A megállapodásról várhatóan 2013 elején szavaz az Európai Parlament plenáris ülése, a jogszabály publikálását követő 24 hónapon belül pedig érvénybe lép minden tagállamban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez