Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Hamisított bankkártyák – milliós károk

2012. december 27., MNB
Címkék: bank bankkártya hamisítás csalás visszaélés Magyar Nemzeti Bank
A Magyar Nemzeti Bank első félévre vonatkozó, bankkártyás visszaélésekről szóló statisztikái szerint 2012 első félévében összesen 5514 bankkártyás visszaélés történt a kibocsátói üzletágban, az így okozott kár értéke pedig 235,8 millió forintra rúg.
Ezen belül 2336 esetben (42,3 százalék) mail/telefon/internet útján történt a károkozás. Hamisított kártyákkal azonban sokkal nagyobb kárt okoztak az elkövetők: összesen mintegy 102,8 millió forintot. Ebből közel 87 milliót a kibocsátó bank könyvelt el veszteségként, a kártyabirtokosra itt hárult a legkevesebb veszteség. Az összesen 1775 visszaélés okozta veszteségből 958 ezer forint érintette a kártyatulajdonost. Az adatokból kitűnik, hogy idén első félévben az elveszített, vagy ellopott kártyák 900 alkalommal okoztak kárt összesen 37,6 millió forint értékben. Ebben az esetben viszont a keletkezett veszteség döntő része, 22,9 millió forint a kártyabirtokosokat terhelte.
 
A legtöbb kár a MasterCardot érintette: az 5514 esetből 3471, összesen 140,5 millió értékben. A VISA 1812 esetben volt sértett 83 millió értékben, míg az AMEX-nek mindössze 231-szer kellett ilyen jellegű kárral szembenézzen. A visszaélések típusait nézve elmondható, hogy a VISA és a MasterCard esetében is a mail/telefon/internet útján okozták a legtöbb kárt, az AMEX-nél viszont a hamisított kártyákkal okoztak legtöbbször kárt, ám ez értékben ebben az esetben sem éri a mail/telefon/internet útján okozott veszteség nagyságát.
 
A bankkártyás visszaélések az első félévben összesen 41,3 milliós értékben történtek és 46 millió forint elszámolt veszteséget jelentettek az elfogadói üzletágnak. Az összes, 776 eset 45 százalékát az elveszett, vagy ellopott kártyák jelentették, a második leggyakoribb visszaélést itt is a telefonos, mailes, internetes esetek jelentették. Az okozott veszteség nagyobb részét a kereskedőre hárították, míg az ellopott/elveszett kártyák által okozott veszteség döntő hányadát a külföldi/magyar kibocsátó bankra terhelték.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez