Keresés a tartalomban:
Elektronika

Rekordösszegű büntetés kijelzőgyártóknak

2012. december 10., It-business
Címkék: kijelző TV gyártó kartell EU antitörzst
Kartellezés miatt hét ismert kijelzőgyártót marasztalt el az EU versenyügyi bizottsága, amely eddigi történetének legnagyobb pénzbüntetését szabta ki a kartellben résztvevőkre. A bizottság által kiszabott 1,47 milliárd eurós büntetés minden résztvevőt sújt.
A vizsgálat során nagyobb együttműködési hajlandóságot mutató cégek arányaiban kisebb összegű büntetést kaptak, igaz a pontos eloszlásról nem nyilatkoztak a hatóságok.
 
A vizsgálat eredményét, és a vele járó retorziókat az elmúlt héten ismertette Joaquín Almunia, az EU versenyügyekért felelős bizottságának vezetője. A vizsgálat az 1996 és 2006 között eltelt időszakot dolgozta fel, azon belül is az akkoriban korszerű hagyományos katódcsöves képernyők piacára koncentrálva. A vizsgálat során a számítógép monitorok és a televíziók piacát külön kezelték és mindkét esetben azt találták, hogy a gyártók titkos megállapodásokon keresztül mesterségesen magasan tartották az árakat, egymás között felosztva a piacokat.
 
A kartellben hét ismert kijelzőgyártó vett részt a bizottság megállapítása szerint, ezek a Samsung, az LG, a Chungwa, a Philips, a Panasonic, a Toshiba, az MTPD és a mára Technicolorrá átnevezett Thomson. A vizsgálat végeredménye szerint a cégek egymás között felosztották a piacokat, illetve korlátozták gyártótevékenységüket az árak mesterségesen magasan tartása érdekében.
 
A bizonyítékok alapján a gyártók vezetői személyes találkozókon egyeztek meg, amelyeket egymás között csak “zöld meeting” néven emlegettek, mivel azokat rendszerint golfozással zárták le. A sajtónak nyilatkozó Almunia szerint, a cégek együttműködése tankönyvekbe illő módon illusztrálja a kartellezés versenykorlátozó mivoltát, ami ellen a hatóságoknak minden eszközzel harcolnia kell.
 
Az EU trösztelenes elkötelezettségét mutatja, hogy a cégekre az eddigi legnagyobb büntetést szabta ki, amely meghaladja a korábbi rekord 1,38 milliárd eurós, szélvédőgyártókra kiszabott büntetést is. A bizottságot vezető Almunia elkötekelezettségét fejezte ki az iránt, hogy megóvja az EU fogyasztóit a nagy cégek törvénytelen és káros tevékenységétől a jövőben is, figyelmeztetésül szánva a mostani esetet. Nem ez az első eset, hogy az EU kijelzőgyártókat büntetett, tavaly az lcd kijelzők árfixálása miatt volt kénytelen több gyártó is fizetni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez