Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Szelektív hulladékgyűjtés: csak a Nyugat-Dunántúlon divat?

2012. december 5., Szabó Zoltán Attila
Címkék: hulladék környezetvédelem hulladékgyűjtés szelektív hulladék gyűjtés GfK
Eltérő rendszerességgel, de immár a magyar lakosság 55 százaléka gyűjti szelektíven az italos kartondoboz hulladékot, noha ennél jóval nagyobb arány (89%) tudja, hogy ez a csomagolási hulladék újrahasznosítható – derült ki a GfK Piackutató Intézet által készített felmérésből.
A kutatás arra keresett választ, hogy a lakosság szelektíven gyűjthetőnek tartja-e az italos kartondobozokat, tudják-e, melyik hulladékgyűjtő edénybe kell dobni őket és milyen mennyiségben gyűjtik szelektíven a hulladékot.
 
A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy habár az italos kartondobozokat szelektíven gyűjtők köre a korábbi évekhez viszonyítva nőtt, a gyűjtés alacsony gyakorisága miatt, a Magyarországon visszagyűjtött és újrahasznosított mennyiség még mindig az EU tagállamok átlaga alatt van. A Nyugat-Dunántúlon gyűjtik leglelkesebben, gondosan szortírozva a szemetet. Az itt élők 68 százaléka, az Észak-Alföld régió lakosságának 66 százaléka, míg Pest megye lakosságának 59 százaléka vesz részt a szelektálásban, jellemzően hetente egy vagy havonta 1-2 alkalommal. A gyűjtési hajlandóság Észak-Magyarországon és a Dél-Dunántúlon a legalacsonyabb, ahol a lakosság 45-, illetve 41 százaléka vesz részt e hulladék elkülönített gyűjtésében, alacsony rendszerességgel.
 
– Annak ellenére, hogy 10-ből 9 ember tudja, hogy a tejes és gyümölcsleves italos kartondobozok szelektíven gyűjthetők, 10-ből 5 pedig azt állítja, hogy részt is vesz ezek gyűjtésében, a begyűjtött mennyiségre vonatkozó iparági statisztikák azt mutatják, hogy mindössze alig több mint a dobozok ötöde kerül a szelektív gyűjtőedényekbe – informált Hana Zmitkova, a Tetra Pak Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős környezetvédelemi igazgatója.


A Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából a GfK Piackutató Intézet országosan reprezentatív felmérést készített az italos kartondoboz hulladékok lakossági szelektív gyűjtéséről. Még mindig találkozni ugyanis azzal a tévhittel, hogy ez a csomagolástípus, anyagösszetétele miatt, nem gyűjthető szelektíven vagy nehezen hasznosítható újra.


A szakember úgy kalkulál, hogy az idei év végére – ezen iparági adatok alapján – az italos kartondobozok visszagyűjtési aránya eléri a 21 százalékot, vagyis 100 hulladékká vált italos kartondobozból 21 kerül visszagyűjtésre és újrahasznosításra, szemben az Európai Unió tagállamainak 35 darabos átlagával. Ezt azt jelenti, hogy a lakosság tájékoztatását és ismereteinek bővítését a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban a következő években is folytatni kell.
 
De vajon tudjuk-e, hová kell dobni? Nos, a szemléletformálásra azért is nagy szükség van, mert például az italos kartondobozok szelektív gyűjtésének módja eltér a fővárosban és vidéken. A gyűjtőedényt amúgy piktogram vagy felirat jelzi. A csomagolóanyag szelektív gyűjtése környezetvédelmi szempontból azért fontos, mivel az italos kartondobozok 75 százaléka a papír, amely akár 5-6-szor is újrahasznosítható. Az újrahasznosítás során például hullámkarton doboz, papírszalvéta, toalett papír, törlőkendő tojástartó doboz vagy iskolai füzetek készülhetnek italos kartondobozokból.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez