Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Gombaméreg a tejben?

2012. december 7., Kossuth Rádió/Hajnal-táj
Címkék: tej aflatoxin méreganyag vészjelzési rendszer mikotoxin méreg élelmiszer kutató
Eddig a gabonaféléknél, sütőipari termékeknél, illetve a közel-keleti csonthéjasok esetében okozott problémát az aflatoxin nevű kannapenész által termelt méreg, most viszont a tejben is felbukkant ez a rákkeltő hatású anyag. Az Európai Unió gyors vészjelzési rendszerében egyre-másra érkeznek a tejben talált gombaméregről szóló riasztások.
Az egész tejágazat figyelmét felkeltették élelmiszer-kutatók vizsgálati eredményei, amelyek szerint az aflatoxin gombaméreg a takarmányokon keresztül bekerülhet a tejbe.
 
Az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes karcinogén mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek. Gombos Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában elmondta, a méreg úgy kerül a tejbe, hogy az állatok takarmányában penészgombák, illetve azok anyagcsere termékei fordulhatnak elő, ami aztán a tehenek emésztőrendszeréből átjut a tejbe.
 
Az aflatoxin olyan alattomos méreganyag, amely beavatkozik a szervezet genetikai rendszerébe, beépül a DNS egy bizonyos szakaszába, és olyan mutációkat okoz, amelyeknek daganatos betegség lehet a vége.
 
Ez a probléma elsősorban a déli államokban fordul elő, de lassan Magyarország is olyan éghajlati zónába kerül, ahol meg tud telepedni a mérget termelő gomba. Az idei rendkívül száraz, meleg nyár miatt magyarországi takarmányokban is megjelent a kannapenész, egyes tételekben pedig már a megengedett határértéket is meghaladta a mikotoxin mennyisége – mondta el a VM munkatársa.
 
Szigeti Tamás, az élelmiszer- és takarmány vizsgálatokat is végző Wessling Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában elmondta, évről-évre nagyobb az igény a mikotoxinok mérésére. Az EU-ban működő gyorsriasztási rendszerben többször megjelent már Magyarországról származó tej esetén is aflatoxin m1-ről szóló jelentés, a megengedettnél magasabb méregmennyiség okán.
 
Sajnos az aflatoxinok a tej érzékszervi tulajdonságait határérték feletti mennyiségben sem változtatják meg, így csak műszerekkel lehet kimutatni a jelenlétét. A termelőknek tehát célszerű ezután erre az összetevőre is megvizsgáltatni a tejet. Az élelmiszerellenőrző hatóság szakemberei is azt mondják, ezután gyakrabban végeznek szúrópróbaszerű vizsgálatokat a tejek, tejtermékek aflatoxin tartalmára.
 
Mindazonáltal vészhelyzet nincs a piacon, mérgezéses eset pedig egyáltalán nem fordult elő – hangzott el a Hajnal-tájban.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez