Megjelent a Greenpeace GMO-kisokos füzete a magyar élelmiszercégekről. Az Élelmiszer-kalauz tudatos vásárlóknak című kiadvány leltárba veszi, hogy a százhatvankét legfontosabb hazai élelmiszergyártó és -forgalmazó közül melyek garantálják a génmódosított összetevők mellőzését. Az eredmények szerint a jelentősebb magyar vállalatok kétharmada vállalja, hogy az általa előállított vagy forgalmazott termékek GMO-mentesek.
A három legnagyobb élelmiszerlánc közül a SPAR minden, a polcaira helyezett termék GMO -mentességét garantálja. A Tesco csak a saját márkás termékeire, az Auchan és a legnagyobb, magyar tulajdonban lévő élelmiszer-kereskedelmi cég, a CBA pedig többszöri megkeresés ellenére is elzárkózott a válaszadástól. Ugyancsak hallgatásba burkolózott többek között a, a Lipóti Pékség, a Mogyi- és a Gyermelyi termékek, a Minna és a Sissy tejtermékek, a sajtok közül pedig a Medve, a Karaván, a Mackó és a Tihany Válogatás. A szörpök közül a Szobi, a Piroska és a Pölöskei fogyasztásakor nem lehetünk biztosak a génmódosítás-mentességben.
Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta, amikor egy génmódosított növényt engedélyeznek az Európai Unióban, nem vizsgálják annak hosszú távú egészségügyi hatásait. A tudatos vásárlás, a biztonságos élelmiszerek fogyasztása jól felfogott érdekünk.
A kiadvány aktualitását az adja, hogy egyre gyarapodnak a genetikailag módosított élelmiszernövényekkel kapcsolatos aggályok. Idén szeptemberben nagy tudományos és közéleti vitát gerjesztett a francia Seralini professzor kétéves kutatásának eredménye, amely szerint egy manipulált kukorica és a vele együtt használt gyomirtó szer megrövidítette a patkányok élettartamát és elősegítette a rákos daganatok kifejlődését, illetve máj- és vesekárosodás kialakulását.
Az európai lakosság több mint hetven százaléka és a magyarok döntő többsége nem kíván génmódosított ételeket fogyasztani. Őket segíti a Greenpeace GMO-kisokos kiadványa. A füzetke a
Greenpeace.hu/gmokisokos oldalról ingyenesen letölthető.