Keresés a tartalomban:
Életmód

A permetezés veszélyei

2013. augusztus 7., privatbankar.hu/SV
Címkék: gyümölcs gyümölcsfogyasztás permetezés permetezőszer mérgezés
A gyerekek gyakran óvatlanul szedik a fáról, bokorról az érőfélben lévő gyümölcsöt, azonban a permetezett gyümölcs fogyasztása káros lehet az egészségre, ha az élelmezés-egészségügyi várakozási idő nem járt le. A permetszer ugyanis még mosással nem távolítható el.
A napok, hetek óta tartó kánikula meggyorsítja a rendszerint késő nyáron, ősszel érő gyümölcsök, zöldségfélék beérését. Különösen fontos ilyenkor, hogy permetezéskor megfelelő figyelmet fordítsunk a használati utasítás, munka- és egészségvédelmi előírások betartására. Hazánkban idén eddig 84, növényvédőszerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal.
 
Azok a gazdák, akik a szüretelés előtti utolsó hetekben permetezéssel kívánják megóvni növényeiket a kártevőktől, ne felejtsék, hogy a növényvédő szerek különböző erősségű mérgek. Az érésben lévő haszonnövények permetezését követően akkor is be kell tartani az élelmezésügyi várakozási időt, ha a termés már betakarításra alkalmas állapotban van.
 
Ebben az időszakban egyébként jellemzően megszaporodik a kisgyermekeket érő, permetszerrel történt véletlen mérgezések száma. A növényvédő szerekkel történt mérgezések 45%-át a 14 év alatti gyermekek szenvedik el és ezen belül is magas az 1-4 éves korosztályt érő mérgezések száma.
 
A növényvédő szerekkel történt mérgezések másik gyakori oka egyébként a nem megfelelő tárolásból és használatból adódó baleset, utóbbinak tipikus esete például a védőruha nélküli permetezés. A tárolási hibák közül gyakori mérgezési forrás, amikor a megmaradt permetlevet nem erre a célra szolgáló edényben, hanem például ásványvizes, üdítős palackban tárolják, majd véletlenül beleisznak. Ez annak ellenére is gyakran megtörténik, hogy az élelmiszerek tárolására szolgáló edényben – ahogy arra már többször is figyelmeztetett a hatóság – szigorúan tilos más anyagot tárolni.
 
Érdemes megőrizni a csomagolást
 
Az élelmezés-egészségügyi várakozási időre (é.v.i) és munka-egészségügyi várakozási időre (m.v.i.), valamint a munkavédelemre vonatkozó tájékoztatást minden permetszer csomagolása tartalmazza, ezeket használat előtt gondosan el kell olvasni és be kell tartani. A csomagolást ajánlatos néhány hétig megőrizni.
 
A megelőzéshez néhány olyan egyszerű szabály következetes betartása elegendő, mint amelyekről fent említést tettünk. Ha azonban mégis felmerül a mérgezés gyanúja, bárki a nap 24 órájában hívhatja az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatát a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöld számon, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről, és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez