Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Országos napszemüveg bevizsgálási akció

2013. augusztus 30., NFH/SV
Címkék: napszemüveg NFH UV szűrés ózonpajzs CE jelölés
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság az év során az ország számos helyszínén tartott ingyenes napszemüveg bevizsgálási lehetőséget a fogyasztók számára. A bevizsgálás állomásai között szerepelt többek között a Sziget Fesztivál is. A rendezvényeken több száz érdeklődő napszemüvegének biztonságosságát ellenőrizték a hatóság szakemberei, és nyújtottak hasznos tanácsokat napszemüveg vásárláshoz a fogyasztók számára.

A napszemüveg a káros ultraibolya sugárzás elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze. A napsugárzás széles spektrumából a látható fény mellett ugyanis ultraibolya és infravörös fénysugarak is érkeznek. Ezek közül az infravörös sugárzás (780-5000 nm) szűrése nem indokolt, mivel egészségkárosító hatása bizonyítottan nem jelentős. Az ultraibolya sugárzás hullámhossz szerint három részre osztható - UV C (100-280 nm), UV B (280-315 nm), és UV A (315-380 nm) -, mely közül az ózonpajzs az UV C sugárzást teljes egészében, az UV B sugárzást részben szűri ki, az UV A sugárzást pedig nem szűri.
 
Mindemellett a látható fény szűrése is fontos, tekintettel arra, hogy a túl erős illetve túl gyenge fény nehezíti a látást: erős fény hatására csökken a szem kontrasztérzékenysége, nehezebbé válik az érzékelés, ugyanakkor a látható fény bizonyos mennyiségére szükség van a megfelelő látáshoz.

Napszemüveg vásárlásakor a következő szempontokat ajánlatos figyelembe venni:


A napszemüveg keretén vagy levehető címkén vagy csomagolásán lévő tájékoztatón az alábbi jelölések feltüntetése szükséges a CE jelölés mellett:


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a fogyasztók szíves figyelmét, hogy amennyiben veszélyesnek bizonyuló termékkel találkoznak, azt közvetlenül jelezhetik a hatóságnak itt: http://www.nfh.hu/magyar/hasznos/termekbiztonsag/termbizt_bejelento

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez