Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Mesterséges rovarszem

2013. augusztus 14., Európai Bizottság/SV
Címkék: Európai Bizottság digitális menetrend Curvace projekt intelligens otthon rovarszem
Svájci, német és francia tudósok tanulmányozták a rovarok szemének működését, és létrehozták az első mesterséges, teljes mértékben működőképes miniatűr, domború összetett szemet. A „CURVACE” projekt 2 millió euró uniós finanszírozásban részesült, hogy kifejlessze a miniatűr „rovarszemeket”, amelyek jelentős ipari lehetőségeket nyitnak meg a mobilrobotika, az intelligens ruházat és a gyógyászati alkalmazások terén.
A mesterséges összetett szemet a jövőben azokon a területeken lehet majd felhasználni, ahol a nagy látószögű mozgásérzékelés elsődleges szerepet játszik. A flexibilis mesterséges összetett szemet például gépjárművekre lehet majd erősíteni a különféle akadályok hatékony felismerése érdekében (pl. parkolás közben, az automatizált járművezérléshez vagy a túlságosan közel felbukkanó járművek és gyalogosok érzékelésére); alkalmazható lesz emellett mikro-légijárműveken (mikro-UAV) a látáson alapuló ütközésmentes repüléshez (pl. leszállásnál vagy akadályok elkerülésénél, többek között mentési műveletek során). Jellemzően csekély vastagságuknak és rugalmasságuknak köszönhetően a mesterséges szemek még szövetekbe is beilleszthetők intelligens öltözékek, például olyan kalapok készítése céljából, amelyeket az ütközésektől védő riasztórendszerrel látnak el a látássérült személyek számára. A flexibilis mesterséges összetett szemek intelligens otthonok falain és bútorain is elhelyezhetők mozgásérzékelés céljából (például a saját lakókörnyezetükben való életvitelben segített idős személyek esetében, vagy gyermekeknél balesetek megelőzésére).
 
Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott: „Egyes problémák megoldásához a természet számos rendkívül kifinomult megoldást kínál. Az Európai Bizottság által finanszírozott kutatási programok megadják a lehetőséget arra, hogy ihletet merítsünk a természetben megjelenő csodák egyikéből-másikából, megértsük, lemásoljuk, sőt ipari méretekben elő is állítsuk azokat, s ezzel javítsunk embertársaink életén
 
Az összetett szemet jellemzői és működése a Drosophila muslica és más ízeltlábúak szeméhez teszik hasonlóvá. A szem kicsi (12,8 mm átmérőjű, 1,75 gramm súlyú) hengeres tárgy. 630 „egyszerű szem” – ún. ommatídium – alkotja, amelyek 42, egyenként 15 érzékelőt tartalmazó oszlopban helyezkednek el. Minden ommatídium egy elektronikus pixellel (30 mikron) kombinált lencséből (172 mikron) áll. Ezek az érzékelők fejlett optikai tulajdonságokkal – többek között nagy látószögű torzításmentes 180°x60°-os látómezővel és nagy mélységélességgel – rendelkeznek, és a fényviszonyok széles skálájához tudnak alkalmazkodni.
 
A CURVACE projektet az Európai Bizottság nyitott JFT (jövőbeni és feltörekvő technológiák) programjából finanszírozták. Az uniós „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram „Kiváló tudomány” elnevezésű prioritásának részeként a nyitott JFT program új ötletek előmozdítására irányul: korai szakaszban lévő, magas kockázatú, jövőbe mutató tudományos és technológiai együttműködésen alapuló kutatási projekteket támogat.

Háttér

A projekt keretében öt intézmény működik együtt: az EPFL (Svájc), az Aix-Marseille egyetem és a CNRS (Franciaország), a Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering (Németország), és a Tübingeni Egyetem kutatói 45 hónapon át dolgoztak együtt (2009. október 1-je és 2013. június 30-a között). A teljes projekt költségvetése 2,73 millió euró, amelyhez az Unió 2,09 millióval járult hozzá.
 
Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS) című folyóiratban tették közzé.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez