Keresés a tartalomban:
Életmód

Ezért fogyóznak könnyebben a férfiak

2013. augusztus 7., Faludi Linda
Címkék: diéta fogyókúra kalória beviel menü
Friss kutatások szerint a férfiak számára könnyebb feladat a fogyókúra, mint a nőknek, mivel ők kevésbé asszociálják érzelmekkel az ételt, így könnyebben állnak ellen a kísértésnek. A lehetőségen kapva kapnak a diéta-biszniszben érdekelt vállalatok is: egyre több, kifejezetten férfiak számára összeállított fogyókúra programmal és menüvel állnak elő.

A kialvatlanságtól kívánjuk a junk foodot

Egy friss tanulmány érdekes összefüggést tárt fel az alvásmegvonás és az elhízás között. A kutatók eddig is sejtették, hogy a kialvatlanság elhízásra hajlamosít, most azonban kiderült az is, hogy a kevesebbet alvók előnyben részesítik a junk foodot és ráadásul a következményekkel is kevésbé törődnek. A kaliforniai Berkeley munkatársai az alvásmegvonás után az ételre adott agyi reakciókat vetették össze az eleget alvókéival. Eszerint aki kevesebbet alszik, erősebben reagál a zsíros és az édes ételekre, miközben a következmények mérlegeléséért és a racionális döntésekért felelős agyi területein jelentősen csökken az agytevékenység. Vagyis a keveset alvók nem csak hogy jobban vágynak a junk foodra, de nehezebben hoznak racionális döntést is az ételválasztás kapcsán.


Minél kevesebbet kelljen gondolkozni rajta és minél hatékonyabb legyen

A The Wall Street Journal által megkérdezett dietetikusok szerint ez a két fő szempont a fogyni vágyó férfiak számára. Míg a nők szívesen töltenek sok időt a diéta kiválasztásával és megtervezésével, addig a férfiak az olyan, leegyszerűsítő módszereket választják, mint a „Gyors diéta”. A módszer öt napi átlagos étkezés után két napra szigorúan 500 kalóriára korlátozza a megengedett napi fogyasztást, Nagy-Britanniában pasi diétának hívják ezt a diétát. Az egyél öt napig, koplalj két napig szlogen a jelek szerint elég egyszerűen betartható a férfiak számára, az Atkins Nutritionals alelnöke, Colette Heimowitz is egyetért abban, hogy ez a fő vonzerő a férfiak számára. Ilyen szempontból a kizárólag a szénhidrátbevitelt korlázotó Atkins diéta is nyerő lehet, mivel – elvileg – itt sem kell a kalóriák számlálásával bajlódni.
 
Az Academy of Nutrition and Dietetics szakértői szerint a férfiak egyik előnye, hogy általában nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, emiatt intenzívebb az alapanyagcseréjük is, vagyis ha egész nap fekszenek, akkor is több kalóriát fogyasztanak, mint a nők. A Brookhaven National Laboratory kutatói ráadásul arra is rájöttek, hogy a férfiak agya máshogy reagál az ételre, mint a nőké. Az agyi tevékenységet vizsgáló képalkotó vizsgálatok kimutatták, hogy a nők döntéshozatallal és érzelmekkel foglalkozó agyi területe jóval erősebben aktivizálódik a kedvenc ételek láttán, mint a férfiaké. A nők tehát egyrészt érzelmi szinten viszonyulnak az ételhez, másrészt nehezebben is nyomják el magukban az evési vágyat. A pontos ok egyelőre ismeretlen, de a kutatás vezetője, Gene-Jack Wang úgy véli, a magasabb ösztrogén szint lehet a ludas.
 
A jelenséget a diétás tippeket áruló Weight Watchers is tapasztalja: jelenleg ügyfeleik 12 százaléka férfi, az arány pedig 18 százalékra szökött fel a kifejezetten férfiak számára készített reklámkampány hatására. A cég sportolókat és más közszereplőket nyert meg marketing programjához, amelynek címe: Fogyj úgy, mint egy férfi. A Weight Watchers és az étel-házhozszállításra specializálódó Nutrisystem is azt tapasztalja, hogy a férfiak online és lehetőleg névtelenül szeretnek fogyókúrás tanácsokat kapni és a nőkkel ellentétben sem a kalóriaszámlálásból, sem a fogyi klubokból nem kérnek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez