Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Vállalati bankszámla-kalkulátor indult

2013. augusztus 2., bankmonitor.hu/SV
Címkék: bankszámla vállalati bankolás számlakalkulátor bankmonitor
Évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások egy megfelelően kiválasztott bankszámlával. A Bankmonitor.hu piacelemzéséből kiderül, hogy nagyon komoly megtakarítási lehetőséget jelent a cégek számára a megfelelő bankszámla kiválasztása.
A kutatás szerint a legjobb bankszámla kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal is növelheti az éves profitot 10 százalékos bevételarányos nyereséggel számolva. A választás azonban nehéz, hiszen a felmérés szerint teljesen más számlacsomagok számítanak a legjobb választásnak az érintett cég méretétől, forgalmától, és bankolási szokásaitól függően.
 
Egy megfelelően kiválasztott bankszámlával évente több százezer forintot is megtakaríthatnak a vállalkozások – derül ki a Bankmonitor.hu piacelemzéséből, amely során egy újonnan alakult vállalkozás, egy KATA-s, egy EVA-s vállalkozás, egy kisvállalat és egy középvállalat számára keresték a legmegfelelőbb számlacsomagokat.
 
A portál most indított vállalati számlakalkulátorának adatai szerint teljesen más számlacsomag számíthat a legjobb választásnak az adott vállalat méretétől, forgalmától, és bankhasználati szokásaitól függően. „Ezt jól mutatja, hogy egy adott vállalattípusnál legjobbnak számító bankszámla még a legjobb tíz ajánlat között sem található meg egy más méretű cég számára optimális számlacsomagok listáján” – hangsúlyozza Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője „Tíz százalékos bevételarányos nyereséggel számolva a legjobb számlacsomag kiválasztásával elérhető költségelőny akár 2 százalékkal növelheti az éves profitot, feltéve, hogy az adott cég jelenleg igen kedvezőtlen számlakondíciókkal rendelkezik” – mondja Sándorfi Balázs.
 
A Bankmonitor.hu az elemzés során öt tipikusnak mondható vállalatot vett górcső alá: egy most alakult kisvállalkozást 20 millió forintos éves nettó árbevétellel, és négy már régebben működő vállalkozást. Ezek közül egy a nemrég választható KATA adózási formában működik, egy pedig EVA alá tartozik. Előzőnek 6 millió forintos éves nettó árbevétele, míg utóbbinak 20 millió forintos. Ezen kívül egy 50 millió forintos árbevételű kisvállalkozásnak és egy 100 millió forintos árbevételű középvállalkozásnak keresték az optimális számlát. Számlahasználati szokásaik a következő táblázatban láthatók:



A felmérés szerint a frissen alakult vállalkozásnak a két legkedvezőbb havi bankköltséget az OTP Bank (Kisvállalkozói Start számla 5 946 forint és Kisvállalkozói E-számlacsomag 6 807 forint) nyújtja, míg a harmadik legolcsóbb számlaköltségekkel a Budapest Banknál lehet számolni (Webstart 7 175 forint). Érdekes megemlíteni, hogy a negyedik és a hatodik helyezett szintén ugyanaz a bank (UniCredit). „Az újonnan alakult vállalkozások számára a legkedvezőbb kondíciókat nyújtó számlacsomag évente közel 90 ezer forinttal lehet olcsóbb, mint az ötvenedik helyezett ajánlat” - emeli ki a Bankmonitor.hu ügyvezetője.
 
A KATA hatálya alá tartozó vállalkozásnak a Gránit Bankot érdemes választania (Vállalkozói Alapszámla 2 - 1 676 forint), hiszen itt részesül a legkedvezőbb díjakban. Második legjobb lehetőséget a Citibank kínálja (Citibusiness (Általány díjas) 2 000 forint), míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán a Raiffeisen Bank áll (Aktív számla 3 - 2 289 forint). Ennél a vállalattípusnál a legkedvezőbb és az ötvenedik legkedvezőbb bankszámlák díjai között több mint 85 ezer forintos a különbség.
 
Az EVÁ-s vállalkozások esetében szintén a Gránit Bank a legjobb választás (Vállalkozói Alapszámla 2 4.822 forint), míg a képzeletbeli dobogó második fokára a K&H Bank állhatott fel (Start számlacsomag 4 965 forint). Náluk valamivel drágább a harmadik helyezett AXA Bank (Vállalkozói számla 6 150 forint). Az az EVÁ-s vállalkozás, amelyik az ötvenedik legkedvezőbb számlacsomagról a legkedvezőbbre vált, éves szinten 95 ezer forintot spórolhat.
 
Az 50 millió forintos éves árbevételű kisvállalkozásnak a legjobb döntés az AXA Bank (Vállalkozói számla 12 664 forint), míg a második legjobb választás a Raiffeisen Bank (Aktív számla 3 13 166 forint). A harmadik legolcsóbb bank ilyen esetben az OTP Bank (Kisvállalkozói E-számlacsomag 13 216 forint). A kisvállalatoknál kezd igazán nagy méreteket ölteni a megtakarítható összeg: a legkedvezőbb és az 50. számlacsomag közötti árkülönbség itt már több mint 100 ezer forint.
 
A 100 millió forint éves árbevétel fölötti középvállalatnak szintén az AXA Bank (Vállalkozói számla 29 405 forint) a legkedvezőbb, míg őt követi az Erste Bank (Válogatás (Mikrovállalat) 31 840 forint. A dobogó legalsó fokán Raiffeisen Bank található (Aktív számla 4 - 32 332 forint). Ekkora vállalatméretnél a legjobb és az 50. banki ajánlat között már majdnem 300 ezer forint van.
 
„Ahogyan magánszemélyként odafigyelünk a legkedvezőbb bank kiválasztására, úgy vállalatként is mindenképpen érdemes ezt megtenni, hiszen a különbségek itt hatalmasak lehetnek. A megfelelő számla kiválasztása azonban nem egyszerű feladat: a vállalkozásoknak szóló számlacsomagok esetében sokkal bővebb a feltételek és kedvezmények köre, mint magánszemélyeknek szóló számláknál” – mondja Sándorfi Balázs, Bankmonitor.hu ügyvezetője. Hozzáteszi: fontos kérdés az is, hogy bizonyos szolgáltatásokat - például devizaszámla vezetést, csoportos utalást - elérünk-e a kiválasztott banknál, illetve az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyien kívánjuk használni az adott bankot, hány aláíró van a cégnél, kik kapjanak SMS-t a tranzakciókról. Persze hasonlóság is akad a magánszemélyeknek szóló számlákkal: általában a cégeknél is olcsóbb az internetes utalás, mint a fióki, és az elektronikus kártyához is olcsóbban lehet általában jutni, mint a dombornyomott társaihoz.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez