Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Tovább emelkednek a bankköltségek

2013. augusztus 26., hvg.hu/SV
Címkék: tranzakciós díj pénzügy ATM készpénzfelvétel átutalás banki költségek
A megemelt tranzakciós illeték ősztől minden korábbinál jelentősebb áremelésre kényszerítette a bankokat. Saját bankjegykiadóból a 2012-es díjakhoz képest átlagosan ötször annyiba kerül a készpénzfelvétel.
Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából (ATM) felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie. (Egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség.) Ebből átlagosan 405 forint az átlagos tranzakciós díj, ami az államhoz kerül – írja Az én pénzem pénzügyi portál saját számításaira hivatkozva. A díjemelkedés mértékét jellemzi, hogy a fenti példánál maradva, a saját ATM 2013 februárjában (tehát az illeték bevezetésének hatására) még „csak” 73 százalékkal volt drágább a korábbinál.

Különösen sokba kerül, ha valaki a bankpénztárban akar hozzájutni a saját pénzéhez. A készpénzkifizetés most még hatezer forintos felső díjkorlátját 250 ezer (!) forintra emeli a Volksbank. Másutt viszont egyáltalán nincs korlát. Igaz, a tavalyi 30 számlacsomagból idénre nyolc marad, melynél egy tranzakció ingyenes és öt, amelynél kettő bankpénztári tranzakció is az.
 
Jelentősen nőnek a saját bankon kívüli átutalások költségei is – írja azenpenzem.hu. Míg 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma – de ezeknél is kemény elvárásoknak kell megfelelni (a jövedelem, a befektetés vagy éppen a számlahasználati aktivitás terén).
 
Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba került, ha telefonon, 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek (a kedvezményeket is figyelembe véve).
 
Az én pénzemen megnézheti az új kondíciók hatálybalépésének időpontját, és a saját bankja és számlacsomagja esetében a pénzmozgatás mostani és várható költségeit is itt kalkulálhatja.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez