Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Ellenőrzik a tojások csomagolását

2012. augusztus 23., mno
Címkék: tojás Baromfi Terméktanács tojás méret Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Nem csak a darabra, hanem a kilogrammra vonatkozó árat is fel kell tüntetni a magyar kereskedőknek a tojás csomagolásán augusztus elseje óta. Ez az előírás segíti a vevőt abban, hogy ne vásároljon látszólag olcsó, valójában a kis mérete miatt drágább terméket. Az eladók egy része a mai napig sem tett eleget az új kiírási kötelezettségének, ezért szigorúbb ellenőrzés várható.
A Baromfi Termék Tanács (BTT) által javasolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium által bevezetett rendelet a vásárlókat védené a kereskedők trükközésével szemben. A piacokon a magyar vásárló három-négy tojásméret közül válogathat: S, M, L, illetve néhány esetben XL-es tojás kerülhet a kosárba. A ruhákról ismert jelzések az egyes tojások tömegét jelölik: az S jelzést 52 gramm alatti termékek esetében alkalmazzák, M-es esetben darabonként 53 gramm, az L méretnél 63 gramm a tojás tömege, a legnagyobb, tehát XL-es méret pedig 73 grammot jelent.
 
A terméktanács azért javasolta ezt a változást, hogy kevesebb importáru kerüljön a magyar boltok polcaira. Európa számos más országában ugyanis nem található S méretű tojás, és nagyon sokat Magyarországra hoznak értékesíteni. A BTT szakértője, Földi Péter a Magyar Nemzetnek elmondta, abban bíznak, a kilogrammban is feltüntetett ár meggyőzi majd a fogyasztót, hogy ne a kisebb, olcsóbbnak tűnő tojást, hanem a nagyobb, gazdaságosabb méretet válassza, mert így anyagilag is jobban jár. Ha pedig megfontoltabban döntenek a vásárlók, az importáru egy idő után kiszorulhat a piacról, ami a magyar termelőknek is kedvez.
 
A kereskedők azonban nem sok értelmét látják az új rendeletnek. A fővárosi Vásárcsarnokban szinte kivétel nélkül minden árus hallott már az új jogszabályról, a legtöbb helyen fel is tüntették az új mértékegységet, azonban sokan feleslegesnek érzik. Mint mondják, a vevőt nem érdekli a tojás kilós ára, a méretével sem foglalkozik. A magyar embernek a jelenlegi gazdasági helyzetben a legfontosabb, hogy a vásárlás pillanatában jusson minél olcsóbban élelmiszerhez. Nem számolgatunk, még akkor sem, hogyha rosszabbul járunk hosszú távon.
 
A szakma szerint az új szabály bevezetése óta még nem telt el elég idő ahhoz, hogy a vásárlók megérezzék a különbséget, a kilós ár azonban kapaszkodót nyújthat a válogatásban. A piacokon javarészt azonos méretű, M-es vagy L-es tojást vehetünk, a különbségek inkább a multiknál vagy a nagyobb élelmiszerüzletekben figyelhetők meg, ahol előszeretettel csalogatják a vevőt az S méretű termékekkel. Emiatt is érdekes, hogy a bevásárlóközpontokban egyelőre még kevés helyen látni az új árcímkéket, több boltban mostanság is csak a darabra vonatkozó tarifákat olvashatjuk. A Magyar Nemzet az egyik budapesti Tescóban érdeklődött, ahol az alkalmazottak nem hallottak az új jogszabályról, nem is nagyon értették a szükségszerűségét.
 
A rendelet hatásait még nem lehet kimutatni, egyelőre a vásárlók is csak ismerkednek az új szabályokkal és a kilós árakkal, így azt sem tudhatjuk biztosan, hogy valóban kevesebb lesz-e az importáru a boltokban. A kereskedőknek azonban már most jól láthatóan fel kell tüntetniük az új mértékegységet a darabár mellett, augusztus 22-étől ugyanis a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzi, hogy valóban eleget tett-e minden üzlet az új rendelkezésnek. Mulasztás esetén bírságot is kiszabhatnak a boltosokra.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez