Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Kevesen kérték az árfolyamrögzítést

2012. augusztus 16., MTI
Címkék: árfolyam árfolyamrögzítés MNB devizahitel forinthitel késedelem
Az idén a második negyedévben csökkent a háztartások devizaalapú és forint alapú jelzáloghiteleinek állománya, az árfolyamrögzítést igénylők száma nő, de egyelőre kevesen, alig több mint 20 ezren éltek a lehetőséggel; a háztartások hitelportfóliójának minősége pedig tovább romlott - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb publikációjában.
A jegybank honlapján közölt összeállításban ismertetett adatok szerint a második negyedév végén devizahitelből fennálló tőketartozás 3.855 milliárd forintra csökkent a megelőző negyedévi 3.991 milliárdról. A forintban nyújtott jelzáloghitelek tőketartozása 1.886 milliárdra csökkent 1.897 milliárdról.
 
Az utolsó négy negyedév adatait legnagyobb mértékben a végtörlesztés befolyásolta. 2011. szeptember 29-től 2012. február végéig - a végtörlesztésre rendelkezésre álló teljes időszak alatt - a háztartások aktuális árfolyamon 1.303,3 milliárd forint devizahitelt végtörlesztettek, ami végtörlesztési árfolyamon 947,6 milliárd forintnyi tényleges kifizetést jelentett. A végtörlesztés finanszírozásának megközelítőleg 23 százaléka kiváltó forinthitelből történt.
 
A törvényi szabályozás által érintett tartozások közül 438 millió eurónyi devizahitel-állomány esetében állt fenn 90 napon túli késedelem. Ebből 132 millió euró összegben jelezték az adósok, hogy igénybe vennék a devizakölcsönök forintra való konvertálási lehetőségét. A bejelentkezett állományból június 30-ig nyolc szerződés esetén 42 millió forintnak megfelelő összegű késedelmes devizahitelt váltottak át ebben a konstrukcióban - ismerteti az MNB.
 
Az árfolyamgát lehetőségével egyre többen élnek, a második negyedévben nőtt az igénybevétel dinamikája, de a devizahitelek teljes állományának arányában egyelőre alacsony a kihasználtság. A gyűjtőszámla-hitelek teljes állománya 2012. június végén 865 millió forint volt, amiből az új típusú, 2012. április 1. utáni konstrukcióban folyósított állomány 363 ezer forintot tett ki. A rögzítéshez kapcsolódó devizahitelek állománya 180 milliárd forintot tett ki, a teljes devizahitel-állomány 4,68 százalékát.
 
2012. második negyedévében tovább romlott a háztartási hitelportfólió minősége: a nem teljesítő hitelek aránya mind a fizetési késedelem, mind a minősítési kategóriák szempontjából tovább emelkedett.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez