Keresés a tartalomban:
Életmód

Drága tanévkezdés

2012. augusztus 29., hvg.hu
Címkék: iskola tanév tanszerek tankönyvek iskolatáska KSH reálkereset átlagkereset reálbér
A tanszerárak és a magyarországi reálkeresetek közti különbség soha nem látott mértéket öltött a 2012-es tanévkezdés előtt, így bár a tankönyvek árai nem emelkedtek jelentősen 2011-hez képest, sokak számára érezhetően nehezebb lesz az idei tanévkezdés, mint eddig bármelyik. A szülők egyre inkább árérzékenyek, de a Barcelona- és Real Madrid-logós tanszerek nagyon fogynak.
A hazai reálkereset 5,2 százalékkal csökkent 2011-hez képest, a tanszerek árai ennek ellenére 7,8 százalékkal emelkedtek, így kevesebb pénzből, drágább eszközöket kell vásárolnia a szülőknek – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. A 2012-es átlagkereset 219 400 forint volt az év első felében, az infláció mértéke pedig 4,3 százalék, ami azt jelenti, hogy az iskolakezdés összességében az utóbbi évek legnagyobb terhét rója az érintett családokra.
 
A reálbérek növekedésének értéke utoljára 2005-ben haladta meg a tanszerek árnövekedésének mértékét, előbbi 6,3 százalékkal, utóbbi csupán másfél százalékkal emelkedett, 3,6 százalékos infláció mellett. A KSH adataiból kiolvasható, hogy az ezt követő években a reálbérek növekedése soha nem tudta követni a tanszerek árainak emelését, így a szülők évről évre nehezebb helyzetben vannak, amikor az iskolakezdésről van szó.
 
Nem lesz csökkenés
 
Az elmúlt hét évben egyedül 2009-ben nem nőttek a tankönyvárak, akkor 0,1 százalékkal kerültek kevesebbe a kiadványok, és bár a tankönyvek legmagasabb árát szabályozó miniszteri rendeletnek köszönhetően további növekedés nem várható, szakemberek szerint a közeljövőben csökkenésre sem lehet számítani.
 
A KSH adatai szerint a tankönyveket érintő legnagyobb drágulás 2008-ban volt, amikor 12,5 százalékkal emelkedtek az árak, ezzel szemben a reálbér csupán 0,8 százalékos növekedést mutatott, a helyzetet pedig tovább súlyosbította, hogy 2007-ben 4,6 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, míg a tankönyvárak ekkor is nőttek, 7,4 százalékkal. A reálbérek 2005 óta összességében csupán 6,2 százalékkal nőttek, addig a tankönyvek árai már 35,1 százalékos növekedést értek el. A beiskolázással kapcsolatos költségek akár százezer családot is érinthetnek, a tankönyvek és tanszerek megvásárlásával azonban még nincs vége a kiadásoknak. Ahogyan a hvg.hu korábban beszámolt róla, a törvényi tiltás ellenére egyes iskolákban havonta akár ötezer forint osztálypénzt is szednek, vagy krétához, fénymásolópapírhoz kérnek hozzájárulást a fenntartók.
 
Használt könyveket kapnának
 
Bár a tankönyvek legmagasabb árát szabályozó miniszteri rendeletnek köszönhetően a kiadványok ára nem emelkedett 2011-hez képest, a reálbérek csökkenése okán a kötelező tankönyvcsomag megvásárlása esetén is kevesebb pénzből kell gazdálkodni. Ugyan rászorultsági alapon ingyenes tankönyv igényelhető, azonban a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) honlapján olvasható közlemény szerint sok panasz érkezik az egyesülethez, hogy bizonyos iskolákban ráfizetést kérnek a szülőktől az ingyenes tankönyvekre, mivel a rendelkezésre álló költségvetési forrás 12 ezer forint/fő, így ha az iskolában használt tankönyvcsomag ára meghaladja ezt az összeget, akkor azt a családokon kéri számon az iskola, bár a hatályos törvény szerint az intézménynek kell(ene) kifizetnie a rászoruló helyett a csomag árát függetlenül attól, hogy az mennyibe kerül. Az MSZOE szerint az iskolák úgy oldhatnák meg a teljes ingyenességet, hogy a tanév végén minden tanulótól beszedik, vagy néhány forintért megvásárolják saját tulajdonú, használt tankönyveiket, és azt adják oda ingyenesség címén a jogosultaknak.
 
Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a hvg.hu-nak azt mondta, a 2011-es közoktatási törvény 2013-tól ad majd lehetőséget arra, hogy a rászorulók teljes mértékben ingyenes tankönyvből tanulhassanak. A törvény szerint 2013-tól egy-egy újabb évfolyam tankönyveinek teljes állami támogatása 100 százalékos lenne, ugyanakkor egy-egy évfolyam tankönyvei 4 évig használatban lennének, így a 4 év alatt csak a bevezető évben jelentenek állami költséget, a következő három évben nincs ezekkel kapcsolatos kiadás.
 
Idén a foci a sláger
 

 
Jól látható, hogy idén "minden eddiginél tudatosabban vásárolnak a szülők" – mondta lapunknak Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország külső kommunikációért felelős igazgatója. A szóvivő szerint táskákból és tolltartókból a márkás, drágább termékek fogynak jobban, mivel a szülők ezeket több évre vásárolják, a fogyó eszközökből – mint ceruza, füzet vagy radír – általában az olcsóbbat választják. Gillemot szerint a tanszerek áraiban az előző évekhez hasonlóan 2012-ben is növekedés tapasztalható, mely – véleménye szerint – az alapanyagok drágulásának és az áfaemelésnek köszönhető. "A termékek között idén elsöprő sikert arattak az FC Barcelona és a Real Madrid focicsapatok logóival fémjelzett termékek" – mondta a kommunikációs igazgató, aki úgy látja, az áruházak nagyobb kínálatot nyújtanak az olcsóbb termékekből, a drágább eszközök kisebb százalékban fordulnak elő a polcokon, azonban a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete adatai szerint egy gyermek tanszereire még így is legalább 18 ezer, legfeljebb 58 ezer forintot költ a család.
 
Az eduline.hu információi szerint 2012 szeptemberétől a közoktatásban összesen 1 millió 295 ezer 800 diák veszi hátára az iskolatáskát, 748 ezren mennek általános iskolába, gimnáziumban 191 800, szakközépiskolában 227 600, szakiskolában pedig 128 400 tanuló kezdi meg a tanévet.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez