Keresés a tartalomban:
Életmód

Hungarikum Falu és Zöld Udvar a Sziget Fesztiválon

2012. augusztus 8., Szabó Zoltán Attila
Címkék: hungarikum Sziget Fesztivál zöld udvar WWOF hungarikum falu
Ha Sziget, akkor Civil Sziget. Illetőleg: néhány éve már Hungarikum Falu is. Az idei a huszadik seregszemle, így kiváltképp izgalmas, mi vár idén ránk, avagy a fogyasztóra. Nos, a fesztiválozók benézhetnek akár a Zöld Udvarba is, az önkéntesség európai évében megismerkedhetnek a WWOOF elnevezésű nemzetközi hálózattal, s megkóstolhatják a Magyar Pékek Fejedelmi rendjének grillázstortáját.
Rohan az idő: a jubileumi Sziget Fesztivál előtti számvetés szerint eleddig több mint 67 országból érkeztek a szigetelők, a seregszemle mindösszesen 5 833 000 látogatót számlált, összesen 1150 nemzetközi előadó és 2300 hazai fellépő tette a dolgát. A mostanira a hatmilliomodik látogatót várják! S van itt még egy mellbevágó adat: 13 és félmillió korsó serital fogyott a húsz esztendő alatt!
 
Az idei Civil Szigeten számos szervezet foglalkozik az emberi jogokkal, a társadalmi problémákkal, a diszkriminációval, a kisebbségi jogokkal. Kint lesz az Amnesty International Magyarország, mely emberi jogi kampányait mutatja be, az Amaro Drom, ahol villám-cigányszótárt készítenek, továbbá az Európa Tanács Élő Könyvtára, melyből könyvek helyett embereket lehet „kikölcsönözni” egyórás, emberi jogokkal kapcsolatos beszélgetésre. A Menedékház Alapítvány a leszakadt társadalmi rétegek, a mélyszegénységben élők megsegítését helyezi fókuszba.
 
Az amerikai nagykövetség sátrában a kinti tanulási lehetőségek mellett többek között az amerikai önkéntes kultúráról hallhatnak az érdeklődők. Az önkéntesség európai évében azonban a téma más helyszínen is megjelenik a Civil Szigeten: a WWOOF elnevezésű nemzetközi hálózat például önkéntes munkák szervezésén keresztül segít az embereknek megismerni a biogazdálkodást.

Egy fiatalokat vonzó fesztiválon elmaradhatatlan téma az oktatás: itt és most az érdeklődők megismerkedhetnek például a Közép-európai Egyetemmel, az AIESEC elnevezésű nemzetközi szervezettel, mely hallgatóknak és friss diplomásoknak segít a szakmai tapasztalatszerzésben, valamint a dán DNS és a One World University közös afrikai tanárképző programjával.
 
A drogprevenció is lényegi téma: jelen lesz a Drog Stop Budapest Egyesület, a szenvedélybetegnek és hozzátartozóiknak segítséget nyújtó Félúton Alapítvány, a Kék Pont, valamint az Életrevaló Egyesület, amely bemutatja az országos drogprevenciós kisfilmkészítő versenyére készült alkotásokat is. Az egészséges életmódról, a különböző betegségek megelőzésének módjáról szintúgy sok szó esik majd – ígérik a szervezők.
 
Számos állami intézmény is bemutatkozik: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank, no és a Fővárosi Bíróság. A környezetvédelmet idén külön helyszín szolgálja: a Zöld Udvarban ökolábnyom-számítással, fotókiállításokkal, zöld-totóval, kerekasztal-beszélgetésekkel várják a szigetelőket. A Fair Trade Teázóban a méltányos kereskedelemből kaphatunk ízelítőt – frissen főzött tea, kávé mellett. A Jane Goodall Intézet sátrában textiltáskát készíthet, aki nem akarja műanyagzacskóval szennyezni környezetét.
 
A Hungarikum Faluban – egyebek mellett – a Magyar Pékek Fejedelmi rendjének grillázstortáját szolgálják fel, de a menü része a sokacbab is. Tukacs Roland pékmester péksüteményből készült installációkkal várja a „népet”. A jubileumi Szigeten állítják össze a világ legnagyobb flódniját is. Raj Ráchel megaflódnija a tervek szerint akkora lesz, hogy a kockákra felszelt darabok egymásra téve a budapesti Parlament épületének magasságát (96 méter) adják ki. Természetesen e portéka is magyar alapanyagokból születik: mákból, almából, dióból és szilvalekvár felhasználásával.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez