Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Szabálytalan kötvénykibocsátás

2013. április 8., privatbankar.hu/PSZÁF
Címkék: bírság PSZÁF kötvény XGA kötvény kibocsátás piacfelügyelet
Hetvenmillió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az XGA Vagyonkezelő Zrt.-t a PSZÁF és megtiltotta az általa végzett engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását. Az XGA - kötvénykibocsátás látszatát keltve - a hitelintézeti törvényt megsértve engedély nélkül, üzletszerűen gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztói beadványok nyomán piacfelügyeleti eljárást folytatott le az XGA Vagyonkezelő Zrt.-nél. A bejelentések, illetve a társaság honlapja szerint ugyanis az XGA Vagyonkezelő Zrt. gazdasági tevékenysége keretében 1, illetve 3 éves futamidejű „kötvényt” bocsátott ki „zárt körben”, amelyek után évi 10-12 százalékos kamatot ígért.
 
Félmilliárdért vették a papírokat
 
A PSZÁF a vizsgálatot lezáró határozatában megállapította: az XGA Vagyonkezelő Zrt. az elmúlt időszakban több mint 300 személynek, több „kibocsátással”, bizonyíthatóan összesen közel 500 millió forint értékben értékesített – a társaság saját megnevezése szerint – „kötvényeket”.

A PSZÁF által a piacfelügyeleti eljárásban beszerzett bizonyítékok tanúsága szerint ugyanakkor a társaság a kötvények kibocsátására vonatkozó szigorú jogszabályi előírások jelentős részét megszegte, így - többek között - az e tevékenység végzésére jogosult befektetési vállalkozást vagy hitelintézetet sem vett igénybe.
 
A társaság által kibocsátott iratok tartalmilag és formailag sem felelnek meg a kötvényekre vonatkozó előírásoknak, illetve a zártkörű vagy nyilvános forgalomba hozatali követelményeknek.
 
Az elkövetett jogszabálysértés miatt a PSZÁF 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és azonnali hatállyal megtiltotta engedély nélküli tevékenységének folytatását. A PSZÁF intézkedése során súlyosbító tényezőként értékelte a feltárt esetek nagy számát, és azt, hogy a társaság kimagasló összegű pénzeszközt gyűjtött jogszabálysértő tevékenysége során. A jelentős összegű piacfelügyeleti bírság kiszabásának célja, hogy a társaságot – s közvetve a magyar pénzügyi piac valamennyi szereplőjét – visszatartsa a jövőben hasonló jogsértés elkövetésétől.
 
Nyomozás is folyik az ügyben
 
A PSZÁF hivatalos tudomása szerint az XGA Vagyonkezelő Zrt. – a felügyeleti vizsgálat nyomán is szankcionált – tevékenységét a nyomozó hatóság is vizsgálja. A büntetőeljárás előmozdítása érdekében így a PSZÁF − a társaság által engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységre vonatkozó megállapításait tartalmazó − határozatát a nyomozó hatóság rendelkezésére bocsátotta.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez