Keresés a tartalomban:
Jog

Szigorúbb tűzvédelmi szabályok

2013. április 30., Kosár-információ/SZ.Z.A.
Címkék: tűzvédelem tűzgátló ajtó füstgátló ajtó felülviizsgálat karbantartás
Az elmúlt években a tűzvédelmi ellenőrzések során a hatóság képviselői számos esetben tapasztalták, hogy a tűz és a füst terjedés akadályozására szolgáló tűzgátló- és füstgátló ajtók, az épület használatbavétele után pár évvel már nem töltik be az eredeti funkciójukat, mivel az ajtók nem csukódtak megfelelően. Ezért új, szigorúbb Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) lépett hatályba.
Szörnyű tűzesetekről nap, mint nap hallani a hírekben, amelyek nem csak jelentős anyagi kárt tudnak okozni, hanem akár tragikus kimenetelűek is lehetnek. Sokszor nem csak a gondatlanság, hanem a nem megfelelően, az előírások szerint kiépített vagy ellenőrzött tűz- és füstgátló nyílászárók okozzák a tragédiát.
 
Ezért született a 2012 novemberében elfogadott szigorúbb tűzvédelmi rendelkezés, amely szerint már havonta kell ellenőriztetni ezeket a nyílászárókat. A szabályok be nem tartása pedig komoly pénzbírságot is jelenthet annak, aki nem ellenőrizteti rendszeresen tűzgátló nyílászáróit, hiszen a rendelkezés megsértése 60-200 ezer forintig is terjedhet.
 
„A hiányosságok fennállásának oka, a kivitelezés szakszerűtlensége, valamint a karbantartások hiánya volt. Ezek tudatában a BM OKF módosította az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendeletet, amely már tartalmazza, hogy a tűzgátló és füstgátló ajtók, kapuk, függönyök önműködő csukódását havonta ellenőrizni kell. Az ellenőrzés során tapasztalt hiányosságokat, hibákat soron kívül kell javítani és a javítás elvégzését, valamint magát az ellenőrzés tényét is írásban kell dokumentálni. A beépítést, valamint az ellenőrzéseket, felülvizsgálatokat, karbantartásokat, javításokat csak tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező személy végezheti” – mondta el a szabálymódosítással kapcsolatban Hajdu Márton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, majd hozzátette: „Fontos előírás még, hogy a tűzgátló és füstgátló ajtókat kitámasztani, csukódásukat akadályozni tilos! Ezért, ezekre az ajtókra figyelmeztető feliratokat kell elhelyezni. Soroljuk: „Füstszakasz-határ!” „Tűzszakasz-határ!” „Az ajtó önműködő csukódását biztosítani kell!”
 
Éppen ezért már a tervezési fázisban át kell gondolni az összes lehetséges kockázatot, hogy aztán tűz esetén hasznosítani lehessen az összes védőfunkciót. „Mivel tűz esetén a láng és a füst nagyon gyorsan terjed, az épületet célszerű tűzszakaszokra osztani, mert ezek megakadályozzák a tűz és a füst terjedését, és ezzel életet menthetnek” – figyelmeztet Szujó László, a Hörmann Hungária ügyvezetője. A szakember kiemelte: a tűzgátló ajtókat a legmodernebb gépsorokon gyártják, és garantálják az egyenletesen jó anyagminőséget és működési biztonságot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez