Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Mire jó az ivókúra?

2013. április 15., itthon.hu
Címkék: ásványvíz gyógyvíz ivókúra
Az ásványvizek, gyógyvizek felhasználása messzi múltra tekint vissza. Régóta ismert, hogy a víz gyógyító hatása a fürdés és az öblögetés mellett ivókúrák formájában is érvényesül, melyek számos panaszra, bajra nyújtanak enyhülést.
Ne feledjük azonban, hogy a természet orvosságát az előírásoknak és az orvosi utasításoknak megfelelően adagoljuk! Ne siessünk, adjunk időt magunknak és a gyógyvíznek is! Egy kúra általában 3-6 hét, mialatt apránként, lassan kortyolgassuk a panaszunkra javallott gyógyvizet.
 
Mielőtt ivó-vagy fürdőkúrába kezdenének, kérjék ki orvosuk tanácsát! Ásvány- és gyógyvizeink orvosságok, és mint a patikai készítmények esetében, itt sem mindegy az adagolás.
 
Hajdan igen nagy hagyománya volt az ivókúráknak, ma is jól tesszük, ha az egészség természetes forrásához fordulunk. Ám mielőtt nekifogunk, konzultáljunk orvosunkkal, aki kiválasztja a megfelelő vizet, elmagyarázza az ivókúra hatásait és az esetleges ellenjavallatokat. Vannak ugyanis olyan esetek, amikor nem ajánlott, ilyen pl. a heveny gyomor- és bélhurut, a savhiány, a gyomorfekély, a szívgyengeség.
 
A gyógyvíz hatása függ a gyógyvíz összetételétől, az elfogyasztott mennyiségtől, de még a víz hőmérsékletétől is. A glaubersós (azaz nátrium-szulfátos) gyógyvizek – mint például a Mira – béltisztító hatásúak, csökkentik az epekövesség kockázatát, hatékonyabbá teszik a fogyókúrát, jótékonyan csökkentik a vércukor- és koleszterinszintet is.
 
Keserűsós (azaz magnézium-szulfátos) vizeink – mint a Ferenc József, a Hunyadi János vagy az Apenta – elsősorban hashajtó hatásukról ismertek, de aranyér és sérv, epe-, máj- és cukorbaj esetén is érdemes használni. Érdekes módon gyorsabban hat, ha felhígítva és langyosan fogyasztjuk.
 
Kénes gyógyvizünk – mint például a Parádi víz – a gyomor- és bélbajok doktora, de segít az izületi bajokon és az epebajokon is. Jó a hörghurutra, de a másnapos tünetekre is.
 
Alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos, brómos gyógyvíz a Salvus. Áldásos a cukorbetegségre, emésztési problémákra, gyomorfekélyre, gyomorhurutra, hörghurutra, köhögésre.
 
Gyógyvizeinket nem csak palackozva vásárolhatjuk meg, hanem fogyaszthatjuk ivókutaknál is. A Széchenyi fürdő vize a gyomor- és epebetegségekre, a vesemedence bajaira, a köszvényre és a csontritkulásra jó. A Rudas fürdő Juventus-forrása a köszvényesek, klimaxosok megmentője.

A vizek osztályozása kémiai összetételük alapján:


. Főbb alkotóelemek Hatásai Mikor kerülendő? Hol található?
Egyszerű, szénsavas vizek (a köznyelv savanyúvíznek is hívja) 1 liter vízben 0.6 grammnál több szén-dioxid Fürdőkúraként: a szénsavgáz a bőrben mikromasszázst fejt ki, elősegíti az értágító anyagok keletkezését, hat az idegrendszerre. Ivókúraként étvágyatjavító, gyomorsavkiválasztást fokozó, jéghidegen fogyasztva hányingercsillapító.  gyomorfekély, gyomorsav túltengés és kóros puffadás esetén Maconka (Nógrád megye), Répcelak, Mihályi
Földes, meszes vizek kalcium-, magnézium-, és hidrogén-karbonát-ionok Fürdőkúraként reuma, mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek kezelésében javallott,  ivókúraként csontritkulás megelőzésére igyuk. székrekedés esetén Budapesten a Császár fürdő, a Lukács fürdő, a Rácz fürdő, a Rudas fürdő és a Gellért fürdő, az országban máshol: Csopak, Esztergom, Kékkút, Mohács, Székesfehérvár
Alkalikus vizek nátrium és hidrogén-karbonát ionok Főképp ivókúraként használatos (néha inhaláció is) gyomor- és bélhurut, gyomorsavtúltengés, vagy légúti hurut kiegészítő kezelésére.  Bizonyos vesekövek, valamint kóli fertőzés esetén kerülendő. Balf, Békés, Bükkszék Salvus víz, Gyopárosfürdő, Gyula, Makó, Mezőtúr, Nagyszénás, Tótkomlós, Szeged/Anna, Szécsény, Szolnok stb.
Kloridos vagy konyhasós vizek nátrium- és kloridionok Fürdőkúraként javallt a reuma, a női szervek betegségeiben, de ivókúrában a nyálkahártyák hurutos megbetegedésekor is kedvezően hat.   Cserkeszőlő, Debrecen, Eger, Hajdúszoboszló, Karcag, Sóshartyán/Jódaqua, Pesterzsébet, alföldi sziksós tavak: Dunapataj, Gyopáros, Kakasszék, Nyíregyházi-Sóstó.
Keserűvizek szulfátion, nátriumion, magnéziumion Hígítva a gyomor-, bél-, máj-, epebetegek ivókúrájára használják, hashajtó hatásuk közismert.  akut gyomor,- és bélhurut, savhiány, fekély és hányás, hasmenés során Őrmezőn a „Hunyadi János" és a „Ferenc József", a nagyigmándi „Igmándi", vagy a tiszajenői „Mira" keserűvíz.
Vasas vizek szénsavas vasat tartalmaznak  a vashiány okozta vérszegénység esetén inkább ivókúrát alkalmazva várható el jó eredmény   parádi Clarissa- és István-forrás, a mohai Stefánia-forrás.
Kénes vizek   a kénes fürdővel (+ inhaláció) és ivókúrák segítségével pótolható a szervezetnek szükséges kén, a reumás betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésében jelentős, használják krónikus nőgyógyászati gyulladások és sterilitás terápiájára.   Budapesten a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai, valamint az Aranyos fürdő; Balf több forrása, Parád Csevice forrás, Erdőbénye, Harkány és Mezőkövesd több fúrt kútja.
Jódos–brómos vizek   Fürdőkúraként a reuma, női szervek betegségei, és egyes bőrbetegségek kezelésére. Ivókúrában a jód erélyesen hat a pajzsmirigyre, ezért az orvosi javallatra kanalas mennyiségben kell szedni   A legismertebb sóshartyáni „Jodaqua" (e:jodakva) palackozva kerül forgalomba, források: Debrecen, Kiskőrös és Hajdúszoboszló (meleg), Pesterzsébet (hideg).
Radioaktív vizek radon gáz és rádiumion fürdő, belégzés és ivókúra formájában is hatásosan alkalmazzák fájdalomcsillapító hatása miatt, illetve, befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, és az anyagcserét.    A Rudas, az Imre, a Gellért fürdő forrásai Budapesten, Eger, Miskolctapolca és a Hévízi-tó.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez