Keresés a tartalomban:
Életmód

Április 22. - A Föld napja

2013. április 22., MTI
Címkék: föld napja környezetvédelem ökológiai válság üvegházhatás természetvédelem
Az Egyesült Államokból 1970-ben társadalmi kezdeményezésként indult környezetvédelmi világnapon Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a talajt és a vizeket mérgező hulladéklerakók, a szennyező ipari üzemek, a levegőt szennyező gépjárműforgalom, a természeti értékek fokozatos eltűnése ellen.
Az eltelt évtizedekben a mozgalom világméretűvé szélesedett. Ilyenkor minden évben több százmillió ember mozdul meg: különféle figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében. Az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat stb. - tapasztalva a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.
 
A Föld napja alkalmából április 16-tól május 11-ig tárlat látogatható Budapesten az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban. A Tükörben a Világ című kiállítás témája az emberi természet és a fenntartható fejlődés. Április 20-22-én a nemzeti parkok bemutatóhelyei ingyenes ismeretterjesztő programokkal, szakvezetéses túrákkal várják a kirándulókat.
 
Magyarországon a Föld napja alkalmából 1990 óta civil szervezetek, önkormányzatok kezdeményezésére évről évre egyre többen vesznek részt szemétgyűjtési akciókon: kitakarítják az erdőket, vízpartokat, mezőket és a települések környékét, fát ültetnek, környezeti vetélkedőt tartanak.
 
A Magyar Közút Kht. a Föld Napján rendezi meg immár hagyományossá váló szemétgyűjtési akcióját, tavaly több mint 50 ezer ember csatlakozott a felhíváshoz, és gyűjtötte a szemetet az utak környékéről, a parkolókból, s vitte el a kijelölt hulladéklerakó telepekre.



Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez