Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság elnöke Budapesten

2013. április 18., PSZÁF
Címkék: PSZÁF ESMA tőkepiac pénzügyi stabilitás fogyasztóvédelem
A nemzeti pénzügyi felügyeleti hatóságok részvételével működő Európai Értékpapír-piaci Hatóság (European Securities and Markets Authority - ESMA) elnöke, Steven Maijoor hazánkba látogatott, melynek során megbeszéléseket folytatott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetőivel és szakértőivel.

Az ESMA kiemelten fontosnak tartja a fogyasztóvédelmet. Az ennek keretében kiadott, kifejezetten a fogyasztóknak és befektetőknek szóló figyelmeztető felhívásai magyar nyelven is elérhetőek az ESMA honlapján www.esma.europa.eu.

Április 17-én Maijoor úr nyilvános előadást tartott a PSZÁF székházában. Előadása során tájékoztatást adott az ESMA céljairól, szerepéről és szabályozó eszközeiről. Kiemelte az ESMAtevékenységét az egységes európai szabálykönyv kialakítása, a felügyeletek közötti erőteljesebb konvergencia előmozdítása, a piaci esélyegyenlőség megteremtése és a fogyasztók védelmének biztosítása tekintetében.
 
Az ESMA közvetlen felügyeleti jogkörrel rendelkezik az Európai Unióban tevékenykedő hitelminősítők és kereskedési adattárak felett. A hitelminősítőknél helyszíni vizsgálatokat is folytatott, amelyek során számos hiányosságot is feltárt, amelyeket a hitelminősítőknek előre meghatározott terv szerint kell orvosolniuk. Az ESMA a közelmúltban hozta nyilvánosságra második jelentését a hitelminősítőkkel kapcsolatosfelügyelési tevékenységéről.
 
2013. során az ESMA jelentős kihívásokkal néz szembe, hiszen több, a közeljövőben elfogadandó EU jogszabály is új feladatokat határoz meg a Hatóság számára. Emellett kiemelkedő feladatot jelent az EMIR Rendelet végrehajtása és alkalmazása, a pénzügyi stabilitással kapcsolatos munka és a piaci helyzet folyamatos nyomon követése.
 
A PSZÁF, az ESMA felügyeleti tanácsának tagjaként aktív munkát végez a szervezetben és nagy energiával folytatja az ESMA-ban kidolgozott tőkepiaci technikai és szabályozói sztenderdek magyarországi alkalmazását és végrehajtását, valamint az ESMA Útmutatóinak és Ajánlásainak átültetését. A fogyasztóvédelmi területen eddig szerzett tapasztalatait a PSZÁF megosztja az ESMA-val a közös, európai szintű megoldások kialakítása érdekében.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez