Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Bankkártya használat idősebb korban is

2013. április 8., privatbankar.hu
Címkék: bankkártya PIN kód terminál ATM nyugdíj bankszámla
Nemzetközi tendenciák szerint az időskorú személyek, különösen a fejlett országokban egyre nagyobb arányt képviselnek a lakosságon belül. A bankkártya birtokosok 12-15%-a jelenleg már 60 év feletti és számuk évről-évre nő. Ők többségében a nyugdíj felvételére használják bankkártyájukat és ritkán fizetnek kártyával.

Az időskorú személyek banki, pénzintézeti kapcsolata a világ összes fejlettebb országában szinte 100 százalékos, és több tíz éve már a bankkártya használatban is jártasak. A vásárláskori fizetés technikai feltételei ezekben az országokban igen jók. A legkorszerűbb technikával működő POS terminálokon megnövelt szám-és betűmérettel segítik az idősek helyzetét, és bankkártyás fizetési hajlandóságát.

Biztonsági okból választják a drágább készpénz felvételt
 
Az idősebb emberek egyfelől tartanak attól, hogy meglátják a PIN kódjukat a boltban, vagy az ATM-nél, kifigyelik és akár meg is támadják őket, így biztonságosabbnak érzik, ha bankfiókban vagy postán vesznek fel pénzt. Nehézkesebben és lassabban használják az ATM-eket vagy terminálokat,
 
Sok olyan eszköz van, amely nem idősbarát, az idősebbek nehezen látják az apró betűket és számokat, de bolti fizetés alkalmával gyakran azért fizetnek készpénzzel, mert szégyellik, hogy lassúak, nem akarják feltartani a többi vásárlót, félnek tőle, hogy elrontják a PIN kódot - mondta Tímár György nemzetközi bankkártya tanácsadó az IIR Magyarország Kártyapiac 2013 című rendezvényén.
 
E három okból választják az idősek inkább a bankfióki ügyintézést, még annak ellenére is, hogy az költségesebb. Pedig néhány egyszerű módosítással sokkal könnyebb lehetne az idősek élete, ráadásul ez a bankoknak is érdeke, hiszen az idősebb korosztály jelentős célcsoport lehet.
 
Egyszerű a megoldás
 
Mindhárom problémára van megoldás. Az idősek gyakran használják, és szeretik azokat a terminálokat, amelyek ötezer forintos összeg alatt nem kérnek PIN kódot. Így a kisebb bevásárlásoknál nem kell félniük, hogy valaki meglátja kódjukat, vagy esetleg elrontják azt. Fontos továbbá, hogy jól látható betűk és számok legyenek a terminálokon, ATM-eken illetve magán a kártyán is.
 
Magyarországon is könnyítik már a kártya használatot a fizetéseknél és a készpénzfelvételnél. A bankok, kereskedők is törekednek a chipes és az érintésnélküli kártyákkal egyszerűsíteni a kártyabirtokosok életét. Ezek jelentős beruházási költséggel járnak, ezért elsősorban a berendezések és kártyák megújításánál, illetve új ügyfelek esetén kerül sor a korszerűbb megoldásra.
 
Sokan nyitottak arra is, hogy idősebb korukban kezdjék el a bankkártya használatot. A pénzintézetek részéről érdemes lehet az időseknek szóló extra ajánlatokat kialakítani és például oktatással is lehet náluk ösztönözni a kártyahasználatot, legyen szó akár írásbeli tájékoztatóról, akár szóbeli magyarázatról - javasolta a tanácsadó a konferencián.
 
Mindez persze megszokás kérdése is, és Magyarországon le vagyunk maradva a kártyahasználat terén, ennek egyik oka, hogy sok helyen még mindig nincs terminál, de az idősek esetében az is visszatartó erő volt, hogy sokáig nem bankszámlájukra kapták a nyugdíjat. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság adatai szerint a nyugdíjak pénzintézeti számlára utalásának aránya 2000-ben a nyugdíjasok 24,2%-t 2012. decemberében már 56,1%-t jelentette, amely közel másfél millió nyugdíjasnál tette lehetővé a bankkártya birtoklását.
 
Bankkártya használat feltétele hazánkban még bankszámlához kötődik, így a nyugdíjak készpénzkifizetésének nagy száma is korlátozhatta az időskorúak bankkártya birtoklását, de ez mostanra megváltozott.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez