Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Érdemes átvizsgáltatni az autókat

2013. április 18., Kossuth Rádió/Napközben/SV/Gumiabroncs Szövetség
Címkék: autó nyári gumi felkészítés lengéscsillapító autószerelés gumicsere
Szakemberek szerint az autók tavaszi-nyári felkészítése nem csak az abroncsok cseréjét jelenti, nagyon fontos a sérülések feltérképezése, érdemes átvizsgáltatni a gépjárművet. A lengéscsillapítót, a futóművet különösen a rossz utak miatt kell ellenőriztetni.
Lehet, hogy a sofőr észre sem veszi, de a lengéscsillapítók olyan mértékben károsodtak egy nagyobb kátyú vagy a tartós téli használat miatt, hogy az a nyári gumit gyorsan elkoptatja, illetve a közlekedés biztonságát is veszélyezteti.
 
Nagyon fontos a klíma tisztítása, fertőtlenítése, mert egészségre káros anyagok telepedhetnek meg benne. A klímahőcserélőkön baktériumok, gombák, vírusok lehetnek, amelyek allergiás megbetegedéseket, nyálkahártya-irritációt okozhatnak, főleg az időseknél és a gyereknél, figyelmeztet Bokodi Gábor, egy klímaszerviz ügyvezető igazgatója. A benzinkutaknál kapható klímatisztító spray megelőzésre alkalmas, de csak márkás termékek vásárlását javasolja a szakember. Hozzátette: a klímagáz mennyiségét is ellenőriztetni kell, mert a sós lé tönkreteheti a kondenzátort.
 
A téli fagyálló szélvédőmosó folyadékot is célszerű kicserélni nyári, bogároldószeresre. A fagyok az ablaktörlő lapátok gumijában is kárt tehettek, ezért azokat is érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, cserélni. A kipufogórendszer átnézése szemrevételezéssel is elegendő, mondja a szakember.
 
A jelenlegi időjárási viszonyok között már célszerű lecserélni a téli gumit nyárira, mert a meleg időben a téli gumi kopása fokozottabb, és az autó tapadását sem biztosítja megfelelően. Gulyás József, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyáron használt téli gumival az autó fogyasztása magasabb, és az útzaj is nagyobb, ami rontja a komfortérzetünket.

Gumiabroncsok – számít a gyártási idő?

A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.
 
A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthető, azaz felszerelhető!
 
A gyártási folyamat során a gumiabroncsba olyan adalékanyagok kerülnek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást, az elöregedést és a futóteljesítmény romlását. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai élethosszig megmaradjanak. A Magyar Gumiabroncs Szövetség szakértői szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerű volt és a felszerelést követő további 5 évig használható.
 
Szakemberek véleménye szerint 10 évnél idősebb - akár még nem használt - abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne is használjunk.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez