Keresés a tartalomban:
Autó

Továbbra is feketén javítják az autókat

2013. április 26., biztositasiszemle.hu
Címkék: autó autójavitás szerviz márkaszerviz áfa
Eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigényelhetősége. Az illegális műhelyek aránya továbbra is rendkívül magas. Egyes becslések szerint a javítások 70 százalékát számla nélkül, feketeműhelyekben végzik el.
Ez a tény nem csak az állam adóbevételeit, de az autósok biztonságát is veszélyezteti, mert sokszor inkább az olcsóbb és nem a biztonságos megoldást választják.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóságnak nem áll rendelkezésére a forrás, hogy kiszorítsa a piacról a feketeműhelyeket. Pedig ha ez megtörténne, akkor az autójavítások visszakerülnének az adófizető műhelyekhez. A vizsgáztatásnál alkalmazott zárt számítógépes rendszerben található adatok felhasználásával sem él a hatóság, mert nincsen rá elegendő erőforrása.
 
A járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigénylése sem mozgatta meg a piacot, mert a szabályozás ellentmondásos, pontatlan, és a biztosító többnyire nem is előlegezi meg a javítási munkálatok adótartalmát.
 
Nehezíti a feketén dolgozó autószerelőkkel szembeni fellépést, hogy a márkakereskedők tapasztalatai szerint az önkormányzatok sem tesznek meg mindent azért, hogy az adózást megkerülő műhelyeknek ne adjanak működési engedélyt. Holott, ha valamennyi hatósági jogkörrel rendelkező szereplő élne a lehetőségeivel, az autósok automatikusan rákényszerülnének, hogy a legális szerelőkhöz forduljanak, és megtörténjen az adók befizetése is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez