Keresés a tartalomban:
Jog

Sérülhetnek a reptéri utasok jogai

2011. április 6.
Címkék: utasjog Szabó Máté hatósági eljárás utasbiztonsági ellenőrzés ellenőr utasforgalom
Szabó Máté ombudsman szerint sérülhetnek a reptéri utasok és a munkavállalók jogai a biztonsági átvizsgálásnál. Álláspontja szerint az emberi méltóság alkotmányos jogát sérti például az, ha a ruházat átvizsgálását nem azonos nemű személy végzi.
Az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye szerint az ombudsman arra számít, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren átadott új utasforgalmi területek alkalmasak lehetnek a korábbi vizsgálatában feltárt alapjogi visszásságok egy részének orvoslására. Ugyanakkor Szabó Máté a kormányhoz és a repülőtér üzemeltetőjéhez is fordult az utasok és a repülőtéri munkavállalók biztonsági ellenőrzésének szabályozása, valamint az átvizsgálás körülményeinek javítása érdekében.
 
Az állampolgári jogok biztosának munkatársai - több száz panaszos közös beadványa nyomán - több alkalommal is előzetes bejelentés nélkül győződtek meg a repülőtéri biztonsági átvizsgálások végrehajtásának módjáról. Tapasztalataik nem minden esetben támasztották alá a repülőteret működtető Budapest Airport Zrt.-től kapott tájékoztatást. Nem volt ugyanis kizárható, hogy a biztonsági ellenőrzések során sérült a megalázó bánásmód tilalma, az emberi méltóság - áll a közleményben.
 
Szabó Máté a BA Zrt.-től kapott tájékoztatásban "megdöbbenéssel olvasta", hogy "ruházat átvizsgálás során nem kell biztosítani, hogy csak az utas és a vele azonos nemű ellenőr legyen jelen, tehát a folyamatot mások ne láthassák. A repülőtér üzemeltetője ezek szerint nem lát kivetnivalót abban, hogy ellentétes nemű személyek vizsgálhassák át a nadrágkorcot, a lábközt, a hónaljat, a nyakat, és a melltájékot is - írja. Ez azonban Magyarországon a hatósági eljárásokban kifejezetten tiltott - hívja fel a figyelmet.
 
Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy az utasbiztonsági ellenőrzések és – amint arra egy szakszervezet panasza is rávilágított – a repülőtéri munkavállalók biztonsági ellenőrzései esetenként jelentősen elhúzódtak, torlódásokat okoztak. Ez az utasforgalomban a helyi adottságokkal részben magyarázható volt, azonban a munkavállalók 20-30 perces várakozásának nem lehet megalapozott indoka Szabó Máté szerint.
 
Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy a biztonsági ellenőrök azonosíthatóságát ugyanúgy kell megoldani, mint a rendőrökét.
 
Elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy az érintetteket nem tájékoztatják az átvizsgálás módjával összefüggő sérelmeikkel kapcsolatos panasztétel lehetőségéről.
 
Szabó Máté mindezek miatt felkérte a kormányt, fontolja meg, hogy az Európai Unió hatáskörrel rendelkező szerveinél kezdeményezi a légi utasok alapjogi védelmének biztosításához elengedhetetlen szabályok megalkotását, továbbá intézkedjen a hiányzó garanciális szabályok megalkotásáról. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a vizsgálatban feltárt problémák megoldására ajánlásokat fogalmazott meg a repülőtér üzemeltetőjének, valamint az érintett minisztereknek is.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez