Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Napszemüveg – a matrica nem véd az UV-től

2011. április 29., Schäffer Dániel
Címkék: UV szűrés napszemüveg UV vizsgálat szemüveg-hamisítvány CE szabvány UV védelem
Hóvakság, szürkehályog, sárgatest sorvadás: csak néhány azok közül a szembetegségek közül, melyeket az UV sugárzás okozhat. A káros sugárzás mértéke növekszik, ezzel párhuzamosan pedig hamisított napszemüvegek tömege kerül kereskedelmi forgalomba, melyek viselése többet árt, mint használ.
„A hivatalos ellenőrzések hiánya hívta életre négy évvel ezelőtt a kezdeményezésünket, és nem volt utolsó az a szempont sem, hogy az emberek egyszerűen nem áldoztak akkora összeget napszemüvegeik UV szűrésére, amennyibe ez a vizsgálat került” – mondja Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke kedden indult programjukról. A szervezet és az Optikusok Ipartestülete április 26-tól – május 31-ig hirdette meg országszerte ingyenes napszemüveg UV szűrő programját, mely bevizsgálásból és szaktanácsadásból áll. A korábban 5-30 ezer forint közötti vizsgálat most ingyenesen elérhető a szövetség honlapján közzétett üzletekben.

Segít az optikus

Számos kutatás bizonyítja, az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas UV sugárzás leégést, tartósan pedig bőrrákot okoz, azt viszont, hogy komoly szemkárosodással is járhat, kevesen tudják. Míg a megkérdezettek 70-80 százaléka tisztában van a bőrünkre ható káros sugárzással, addig a szemünket érő UV sugárzásról átlagosan a megkérdezett emberek 5 százaléka tud – áll a szövetség honlapján. A napfény vagy mesterséges fényforrások megégethetik a szem felszínét, hasonlóképpen, ahogy a nap megégetheti a bőrt.
 
A tavalyi szűrések eredményei azt mutatták, hogy a legtöbb szemüveg-hamisítvány valamilyen neves márka utánzata volt. „2010-ben a 64 ezer vizsgálat 8 százaléka bukott meg az UV teszten, és ennek 75 százaléka volt hamisítvány. A bóvli napszemüvegek gyártóinak ugyanis nem kerül semmibe rányomtatni a szemüvegre a CE szabványt jelző matricát, ám ez nem jelent automatikus UV védelmet” – mondta el az elnök.
 
A szövetség által UV szűrő berendezésekkel felszerelt üzletekben nem csupán a napszemüvegek, hanem a dioptriás lencsék UV védelmét is ellenőrizhetjük, vagy megrendelhetjük azt a szolgáltatást, ami normál szemüveglencsénket 100 százalékosan UV védetté teszi.


Tanácsunk:

Ha nem optikusnál vásárolunk, mindenképpen keressük a napszemüvegek mellékletében a négyjegyű ellenőrző kódot. Itt megtaláljuk azt is, hogy a szemüveg mely ország mely laborjának az ellenőrzésével rendelkezik. A legjobb, ha szaküzletben vásároljuk és beméretjük napszemüvegünket.

Télen-nyáron hóvakság?

Az UV sugárzás elsősorban azokra jelent veszélyt, akik sokat tartózkodnak a szabadban, vagy ott dolgoznak, de emellett mesterséges sugarak veszélyeztetik azokat is, akik hegesztő készülékkel dolgoznak, vagy szoláriumban barnulnak.
 
„A szoláriumban barnulók szemkárosodásánál enyhe emelkedő tendencia látszik” – mondta el a Kosárnak dr. Németh János egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. A szemünket érő káros hatás nem azonnal látható, hanem huzamosabb idő után alakul ki. „Veszélyes is lehet, ha rossz napszemüveget használunk, mivel ugyan nem feltétlenül szűri meg a sugarakat, a szembogár viszont kitágul, így a fény nagyobb területen jut a szembe, káros hatásokat okozva” – magyarázza a bevizsgálatlan napszemüvegek hatásait a szemészprofesszor.
 
Bár elsősorban síelésnél fontos, de figyelni kell arra is, hogy egy szemüveg az alulról jövő fénytől is óvja a szemet. A farkasvakság – vagy hóvakság okozója az, hogy a hó visszaveri a fényt így a szem nem csupán felülről, hanem alulról is kapja a káros sugarakat – tudtuk meg a dr. Németh Jánostól.
 
Magyarországon a legtöbb besugárzás a Tiszántúl déli területein tapasztalható, viszonylag nagyobb még a sugárzás a Dunántúlon illetve az Alföld déli vidékein. Legkevesebb besugárzásban a nyugati határszél és az Északi-középhegység térsége részesül – olvashatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

Növekszik és csökken

„A sugárzás értékei június-júliusban a legmagasabbak, de az OMSZ UV előrejelzési szolgáltatása május 1-től - szeptember 30-ig működik. Riasztás május második felétől augusztus közepéig fordulhat elő” – mondta el lapunknak Tóth Zoltán légkörfizikus, az OMSZ munkatársa. A két legforróbb nyári hónapon kívül azonban csekély a valószínűsége annak, hogy figyelmeztetni kell a lakosságot. A világon összesen kétszáz olyan műszer van, amellyel az OMSZ-nél az UV sugárzást mérik. Ez a világ legprecízebb berendezése az UV tartományban – tudtuk meg a szakembertől.
 
Az OMSZ 1994-ben alakított ki négy sugárzás-mérő állomást az országban, Budapesten, Kecskeméten, Keszthelyen, és Kékestetőn. „10 évre számolva azt állapíthatjuk meg, hogy az UV sugárzás 5-6 százalékkal növekedik – ez összecseng a nemzetközi eredményekkel is, ami tíz évre 3-7 százalékos növekedés - ám az utóbbi három évben csökkenés látszik – magyarázza a trendeket a fizikus, aki elmondta azt is, hogy a tavalyi évben például nagyon alacsony volt a káros sugárzás, ami elsősorban a felhős időjárásnak volt köszönhető.
 
A riasztást 7.5-ös értéket meghaladó UV indexnél szokták kiadni, ekkor érdemes elkerülni a napon tartózkodást. „Általában azt szoktuk javasolni, hogy 11-15 óra között ne menjenek az emberek napra, vagy ha mégis, akkor lehetőleg természetes eszközökkel – széles karimájú kalap, könnyű ruha, megbízható napszemüveg – védjék testüket mondja Tóth Zoltán.
 
Érdemes figyelni az OMSZ honlapján található UV adatokat és térképet, mely május és szeptember között mindennap frissül, és előrejelzi a másnap várható értékeket.
 
Az utóbbi évtizedben környezetvédők és nemzetközi szervezetek figyelmeztettek arra, hogy visszafordíthatatlan következményei lesznek annak, ha az ózonréteg tovább vékonyodik, ugyanis az ózonpajzs elnyeli az UV sugarakat, ezáltal véd bennünket a káros sugaraktól.
 
Az OMSZ légkörfizikusától megtudtuk, hogy a ’90-es évek második fele óta, az ózonpajzs regenerálódóban van, a világon mindenütt emelkedő trend látszik. Az ózonpajzs siker sztorija – talán egyedüliként a világon - a nemzetközi egyezményeknek köszönhető, amelyek visszafogták az ózont károsító anyagok – elsősorban a freonok – gyártását.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez