Keresés a tartalomban:
Életmód

Folyadékok a repülőúton - zavaros helyzet

2011. május 2., test.de
Címkék: repülőút folyadékok szabályok
Rengeteg embernek okozott és okoz bosszúságot, amikor saját illatszerét, italát, vagy éppen a külföldi, vámmentes üzletben vásárolt italt, kozmetikai terméket a le – vagy átszálláskor elkobozzák. Kártérítés nélkül, “persze.”
A probléma ismerős: mióta a terror-merényletek miatt a légiforgalomban öt évvel ezelőtt újabb tilalmak léptek életbe, korlátozott a folyékony anyagok mennyisége is, amiket magunkkal vihetünk. Rengeteg embernek okozott és okoz bosszúságot, amikor saját illatszerét, italát, vagy éppen a külföldi, vámmentes üzletben vásárolt italt, kozmetikai terméket a le – vagy átszálláskor elkobozzák. Kártérítés nélkül, “persze.”
 
Az EU azt tervezte, hogy enyhíti ezeket a szigorú rendszabályokat – ám nem járt sikerrel. Többek mellett a britek, a franciák, az olaszok ellenezték a könnyítéseket, így azok nem léphettek életbe. Ugyanakkor más országok más állásponton vannak, s így a helyzet áttekinthetetlenné vált: ha valaki például Dél-Afrikából érkezik, attól Párizsban vagy Londonban elkobozzák a szeszt és a kölnit – ha Frankfurtban landol, akkor nem…
 
A német test.de most felhívja a figyelmet, mit és hogyan tehetünk. Az EU-n belül folyadékos anyagokat csak 100 milliliteres, azaz 1 decis „kiszerelésben“ vihetünk magunkkal a légiútra s a teljes mennyiség legfeljebb 1 litert tehet ki. A folyadékokat átlátszó tartályban, üvegben kell elhelyezni. Az EU-n belüli vámmentes üzletekben vásárolt árukat azonban magunkkal vihetjük, akár nagyobb mennyiségben is.
 
Szerencsés kivételt jelentenek az Unióba Kanadából, az Egyesült Államokból, Szingapúrból és Horvátországból érkező utasok. Ők az ottani vámmentes boltokban vásárolt italokat, kozmetikai cikkeket szabadon behozhatják, mivel ezeknek az országoknak a repülőterei igazoltan rendelkeznek a megfelelő biztonsági berendezésekkel. Akik máshonnan érkeznek az uniós országokba, azoknak Siim Kallas, az unió közlekedési biztosa csak sovány vigaszt tud nyújtani: az ígéretet, hogy az Európai Bizottság tervei szerint 2013-tól megszüntetik a folyadékok szállításának tilalmát.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez