Élelmiszer
Szigorúan vizsgálják a japán élelmiszereket
2011. április 11.
Az Európai Bizottság a napokban a korábbinál is szigorúbban szabályozta japán élelmiszerek és állati tápok bevitelét az Unió országaiba.
A sugárterhelésnél az 1986-os csernobili szerencsétlenség után hozott uniós előírásokat, illetve a japán sugár-szennyezettségi határértékeket veszik alapul – de mindkét vonatkozásban a legalacsonyabb értékeket. Ez azt jelenti, hogy csak a korábbiaknál alacsonyabb jód-, cézium- és plutónium értékek lesznek elfogadhatók. Japán élelmiszerek csak néhány helyen, előzetes bejelentés, majd beható vizsgálat után juthatnak be az EU területére. Ezt követően a tagállamokban további, ellenőrző vizsgálatokra kerülhet sor, s ezek eredményét Brüsszel összesíti. Különösen szigorú szabályok vonatkoznak a halakra: a kontroll minden, a sugárzás által érintett területről származó szállítmányra vonatkozik, függetlenül attól, hol halászták azt ki.