Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Az iPhone és iPad rögzíti, merre járunk

2011. április 26.
Címkék: iPhone iPad Apple GPS helymeghatározás
Az Apple-cég két világsikerű gyártmánya, az iPhone és az iPad a nagyközönség előtt eddig ismereten tulajdonságára hívták fel a figyelmet amerikai szakemberek. Mint kiderítették, a két eszköz rögzíti használójának mozgását, így – megfelelő szoftver segítségével – nyomon követhetjük, hol és mikor járt az illető.

Féltékenyek figyelem!

A gép rendszerében elrejtett “consolidated.db” nevű fájlt megnyitva láthatjuk, milyen földrajzi szélesség és hosszúság alatt járt az illető – és mikor. Az adatokat egyébként nem GPS érzékelők rögzítik, azokat a mobilszolgáltatás rendszerének cellái szolgáltatják. Így a mérés nem egészen pontos – de a leleplezői által már a világhálóra feltett szoftverrel szép diagrammot készíthetünk. Például arról, merre és mikor járt a kikapós férj, amikor – állítólag – üzleti úton volt. Az ilyenfajta ellenőrzés persze igen érzékeny beavatkozást jelenthet a munka világába is: ellenőrizhető az alkalmazott mozgása.
 
A két kaliforniai szakértő nem találta nyomát annak, hogy az Apple maga begyűjtené ezeket az adatokat, vagy továbbadná azokat harmadik félnek. Egyesek arra gondolnak, hogy az Apple lakhelyre és személyre szabott hirdetéseket tervez. Mások jóhiszeműbbek: szerintük az a bizonyos rejtett fájl alkalmas lehet arra, hogy megtaláljanak ellopott, elvesztett készüléket. A cég egyelőre hallgat, miközben a rejtett fájl felfedezői súlyos veszélyt látnak a fogyasztók érdekeire. Azt a bizonyos fájlt u.i. bárki olvashatja, aki feltöri a készüléket és alkalmazza a szabadon elérhető szoftvert.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez