Keresés a tartalomban:
Jog

Erősítené a légi utasok jogait az Európai Parlament

2012. április 10.
Címkék: utasok Európai Parlament Európai bizottság járattörlés késés csomagkésedelm légitársaság
A légitársaságoknak jobb tájékoztatást és azonnali segítséget kellene nyújtaniuk a külföldön ragadt utasok számára – áll az EP állásfoglalásában. Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy szigorítsa a járatok törlése és késése esetén történő segítségnyújtásra és kárpótlásra vonatkozó szabályokat, beleértve a hat óránál hosszabb csomagkésedelem esetét is.
„Habár az uniós jogszabályok valamelyest javítottak a légi utasok jogain, további lépésekre van szükség, amelyek méltányos feltételeket és széleskörű jogokat biztosítanak minden utas számára” – mondta Keith Taylor (zöldpárti, brit) jelentéstevő a szavazás előtt. Szerinte egyértelműen kell meghatározni a „rendkívüli körülmények”, és a „járattörlés” fogalmát is, hogy kikényszeríthető legyen a légitársaságokat a felelősségvállalása.

Több információ és segítség az utasoknak

Az EP szerint a légitársaságokat kötelezni kell arra, hogy a reptéren ragadt utasok minden repülőtéren olyan illetékes személlyel vehessék fel a kapcsolatot személyesen vagy telefonon, aki tájékoztatja őket az alternatív utazási lehetőségekről, és segíteni tud nekik.
 
Az EP felszólítja a Bizottságot, hogy a panaszok benyújtására dolgozzon ki egy valamennyi uniós nyelven rendelkezésre álló formanyomtatványt. A külföldön ragadt utasokat a légitársaság csődje esetén is díjmentesen haza kellene szállítani.

Véget kell vetni az ármanipulációnak

Az állásfoglalás azt kéri a Bizottságtól, hogy harmonizálja a kézipoggyászra vonatkozó jogszabályokat, és vessen véget az olyan tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatoknak, mint például a nem egyértelmű árazás, a kötelező foglalási díjak felszámolása online helyfoglaláskor, a járatok egyoldalú átszervezése, valamint az utasok tartózkodási helye szerinti árdiszkrimináció. Emellett a repülőút környezetre gyakorolt hatását is fel kellene tüntetni a repülőjegyeken.
 
Az utasoknak biztosítani kellene a foglalás két órán belüli díjmentes törlésének, illetve megváltoztatásának jogát, és az utas-nyilvántartási adatállománnyal (PNR) kapcsolatos információkhoz való teljes hozzáférést, valamint tájékoztatni kell őket arról, hogy az utas-nyilvántartási adatokat hogyan használják fel és kivel osztják meg.
 
Az EP kitart amellett, hogy a csökkent mozgásképességű, illetve a fogyatékkal élő utasok számára engedélyezzék a légi közlekedéshez való akadálymentes hozzáférést, beleértve a mozgást segítő eszközök használatához való jogot. A repülőgépeknek biztonsági gyermekülésekről is gondoskodniuk kellene..

Fókuszban: minden utas egyenlő?

Tekintse meg az EPTV kapcsolódó videóját:

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez