Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Jelentős javulás a tejtermékek minőségében

2012. április 24., NFH
Címkék: NFH laboratórium vizsgálat tej túró joghurt élőflóra zsírtartalom baktérium
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság átfogó vizsgálatot tartott a kereskedelmi forgalomban kapható tejtermékek, ezen belül a tej, étkezési tehéntúró és a joghurtok minőségével és az ezzel kapcsolatos jelölések megfelelőségével kapcsolatban. A vizsgálat tapasztalatai alapján a tejek és a joghurtok minősége megfelelő volt, a tejtermékek tekintetében jelentős javulás tapasztalható az elmúlt évekhez viszonyítva.
A szinte minden évben megismételt laboratóriumi mérések egyre kedvezőbb képet mutatnak ezeknél a termékeknél.
 
Az előző évek tapasztalatai alapján a tej, tejföl, túró és sajt termékeknél ez évben a tej zsírtartalmának, idegen zsír jelenlét kimutatásának és túró termékek szárazanyagtartalmának és zsírtartalmának vizsgálatát tartották indokoltnak.
 
A tej és túró termékek mellett az élőflórás joghurt termékek táplálkozásunkban kiemelt jelentőséggel bírnak. A bennük előforduló tejsavbaktériumok kedvezően hatnak az emésztés folyamatára, és kiemelkedő szerepet játszanak a külső védekező mechanizmus kialakításában illetve fenntartásában is.
 
Ezen termékek kultúrából származó baktériumszámának meghatározása által megállapítható, hogy az „élőflórás” jelölés megfelel-e az előírásoknak. Harmadik termékcsoportként a joghurtok ellenőrzését végezték el, a vizsgálat tárgya az esetlegesen előforduló megtévesztő jelölések voltak.
 
A tejek zsírtartalmának jelölésével kapcsolatosan Magyarországon két előírást kell figyelembe venni. A MÉ 1-3/51-1 A rész II. 5. a pontja értelmében a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető félzsíros tejnek. Az 1234/2007/EK r. XIII. mell. III. 1.b szerint pedig a teljes tejnek legalább 3,5% (m/m) zsírtartalommal kell rendelkeznie. A laboratóriumi vizsgálatok alapján összes zsírtartalom szempontjából valamennyi vizsgált tej megfelelőnek minősíthető, a csomagoláson feltüntetett értéknek illetve a „félzsíros” és „teljes” jelölés feltüntetésére vonatkozó kritériumoknak megfelelt. Idegen zsír jelenléte egyik tejből sem volt kimutatható.
 
A MÉ 1-3/51-1 5.3. pontja szerint zsírszegény túrók esetén a szárazanyag tartalmának minimum 20.0 m/m %-nak, a szárazanyag tartalomra számított zsírtartalmának pedig legalább 10.0 m/m %-nak de kevesebb, mint 25.0 m/m %-nak kell lennie, félzsíros túrók esetén a szárazanyag tartalom minimum 25.0 m/m %, a szárazanyag tartalomra számított zsírtartalom legalább 25.0 m/m % de kevesebb, mint 45.0 m/m % kell legyen.
 
Ezeknek az élelmiszerkönyv szerinti előírásoknak minden vizsgált túró megfelelt. A csomagoláson feltüntetett, %-ban megadott zsírtartalom azonban egy tehéntúró esetén magasabb volt a deklarált 20% (m/m) értéknél, a többi termék – amennyiben címkéjén fellelhető volt ilyen adat – ebből a szempontból is megfelelő volt.
 
Élőflórás joghurtok esetén a MÉ 1-3/51-1 2.3. pontjának értelmében a kultúrából származó tejsavbaktériumok száma legalább 107 élőcsíra/g kell, hogy legyen. A mikrobiológiai vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a MÉ „élőflórás” jelölésére vonatkozó előírását az összes joghurt kielégítette.
 
A fenti eredményeket a korábbi évek vizsgálatainak megállapításaival összehasonlítva a hazai kiskereskedelmi egységekben fellelhető tejtermékek tekintetében jelentős javulást tapasztalhatunk. A tejek és a joghurtok mindegyike megfelelő volt. A túrók mindegyike megfelelt az élelmiszerkönyvi előírásoknak, a címkén feltüntetett zsírtartalom is csak egy termék esetében tért el a laboratóriumunkban mért értéktől.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez